Новини

 • ОП „Градини и паркове“ мести пиниите от площад „Централен“

  ОП „Градини и паркове“ мести пиниите от площад „Централен“

  2018-12-14 09:02:28

  Екип на ОП „Градини и паркове“ започна преместването на 10-те иглолистни дръвчета от вида „пиния“, засадени преди около 6 години в бетонните вази пред Централна поща. Това се налага заради реконструкцията на площад „Централен“.

  „Полагаме всички сили да спасим близо 15-годишните дръвчета – 9 броя засаждаме на подходящи места в Цар Симеоновата градина, а една пиния ще обогати зеленината в градинката на площад „Стефан Стамболов“ до сградата на общината“, коментира директорът на „Градини и паркове“ Стоян Алексиев.

  Той увери, че се спазват всички технологични изисквания. Предварително са подрязани короните, така че съкратените при пресаждането корени да могат да изхранят дръвчетата. Предстои период на адаптация, но ако след постоянните грижи се захванат добре, засадените на свободна площ, без ограничение на кореновата система, пинии могат да растат на воля и да се развият като още по-големи и красиви дървета.

  Вижте повече тук  >>

 • Залесяват още 100 фиданки за поредното разширение на парк „Лаута“

  Залесяват още 100 фиданки за поредното разширение на парк „Лаута“

  2018-12-06 15:59:22

  Нови 100 фиданки ще бъдат засадени за поредното разширение на парк „Лаута“. Днес в залесяването заедно със служителите на ОП „Градини и паркове“ се включиха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, кметът на „Тракия“ Костадин Димитров и директорът на общинското предприятие Стоян Алексиев.

  С настоящата кампания разширението на „Лаута“, което започна преди няколко години, ще надхвърли 75 декара. През това време засадихме стотици дървета от местни видове – чинари, явори, липи, ясени и др. За доброто им развитие и отглеждане изградихме поливна система, припомни кметът Иван Тотев.

  От районната администрация предприеха облагородяване на новата зелена зона. Осветена пешеходна алея вече свързва два от кварталите на района. В бъдещите планове на кметството е заложено да се направят алеи, да се монтират пейки, да се изградят детска и спортна площадки, както и други атракции, посочи кметът на „Тракия“ Костадин Димитров.

  Вижте повече тук  >>

 • Стълбите на „Каменица“ преобразени в иглолистна горичка

  Стълбите на „Каменица“ преобразени в иглолистна горичка

  2018-12-03 09:06:54

  Отгледани от ОП „Градини и паркове“ 25 иглолистни дръвчета преобразиха стълбите на "Каменица" в малка горичка. Това е приносът на общинското предприятие в инициативата на Община Пловдив „Украси елха“, с която се повдига празничното настроение в навечерието на Коледа.

  Всеки желаещ може да се включи в украсяването на дръвчетата. Първи своя принос дадоха кметът  Иван Тотев и заместник-кметът Александър Държиков, а след тях се включиха още десетки пловдивчани и гости на града.
  Дръвчетата ще са част от коледната украса на Пловдив поне да средата на януари 2019 г., след което ще бъдат засадени в парковете на града.

  Вижте повече тук  >>

 • ОП "Градини и паркове" поставя нови пейки в парк „Луксор“ по желание на гражданите

  ОП "Градини и паркове" поставя нови пейки в парк „Луксор“ по желание на гражданите

  2018-11-16 11:59:11

  ОП „Градини и паркове“ поставя 9 нови пейки в парк „Луксор“ край пловдивския бул. „България“ по желание на живеещите в квартала граждани. Това съобщи директорът на общинското предприятие Стоян Алексиев.

  По думите му паркът става все по-привлекателен и досегашните около 40 пейки се оказали недостатъчни за многобройните посетители. Междувременно в разделителната ивица на булеварда вече са засадени 1700 нови храста рози. Други 300 броя  разкрасиха и отсечката на бул. „Цар Борис III Обединител“ между кръговите кръстовища с бул. „България“ и бул. „Дунав“.

  В момента служители на предприятието подготвят разделителната ивица на Карловско шосе, където също предстои да се добавят рози, ружи, както и да се засадят дръвчета от вида рустифина, каза Стоян Алексиев.     


   

  Вижте повече тук  >>

 • ОП „Градини и паркове“ засажда хиляди нови храсти рози и ружа на бул. „България“ в Пловдив

  ОП „Градини и паркове“ засажда хиляди нови храсти рози и ружа на бул. „България“ в Пловдив

  2018-11-09 11:55:21

  С 1700 нови храста рози тази есен ОП „Градини и паркове“ продължава да  разкрасява  разделителната ивица на бул. „България“, съобщи директорът на общинското предприятие Стоян Алексиев.

  Растенията са собствено производство, новите розови насаждения ще разцъфтят напролет в различни багри – червени, жълти, оранжеви, розови. С тях се възстановяват нанесените вследствие на пътни инциденти и вандалски прояви щети върху цветната разделителна ивица на един от най-големите пловдивски булеварди. Ружи, оформени като дръвчета и цъфтящи цяло лято, ще заменят старата растителност в отсечката край училище „Пейо Крачолов Яворов“ .

  Още 3300 храста рози предстои да бъдат засадени в Пловдив до края на есента. В разсадника вече са подготвени и дръвчетата за предстоящото залесяване, очакват се подходящи климатични условия, допълни директорът на „Градини и паркове“ Стоян Алексиев.

  Вижте повече тук  >>