Новини

 • С нова зеленина възпират паркиране на коли пред детска градина

  С нова зеленина възпират паркиране на коли пред детска градина

  2021-06-18 12:01:09

  Унищожената зелена площ пред детска градина „Славей“ на ул. „Полковник Сава Муткуров“ ще бъде възстановена. Това заяви директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев след проверка по сигнали на граждани.

  В момента мястото е безогледно отъпкано от постоянно паркиращи автомобили, но с поставянето на подходящи преградни елементи скоро достъпът им ще бъде затруднен.

  Още тази сутрин започна обработката на терена.  Предстои обогатяване с хумусна почва за засаждане на подходяща растителност, която да служи като естествена зелена бариера пред колите. Нови пейки и кошчета за отпадъци ще се поставят отпред. Наесен се предвижда да бъдат засадени нови дървета и храсти.

  Междувременно екипи на „Градини и паркове“ ще премахнат паразитна растителност, а пред директорката на ДГ „Славей“ Любка Биволарска директорът Козарев обеща да оформят короните на огромните дървета в двора на градината, след като децата излязат във ваканция.

  По спешност идната седмица ще бъде отрязано голямо дърво от вида софора, тъй като в основата му се е образувала голяма хралупа, има опасност да падне и да нанесе щети.

  На проверката присъства и гражданският активист Асен Костов, който също е сигнализирал за проблема с превзетата от автомобили зелена площ. Веселин Козарев е категоричен, че от общинското предприятие реагират на всяко предложение или сигнал от граждани.

  Телефонът на „Градини и паркове“ е 032/624 301.

  Вижте повече тук  >>

 • По желание на граждани: "Градини и паркове" облагородява пространство на крайбрежния булевард

  По желание на граждани: "Градини и паркове" облагородява пространство на крайбрежния булевард

  2021-06-16 09:39:49

  Две нови пейки бяха поставени от работници на „Градини и паркове“ в междублоковото пространство на бул. „Марица-север“ 53. Това стана само час, след като директорът Веселин Козарев с екип от общинското предприятие се срещна на място с инициаторите за облагородяване на зоната.

  В близките дни със свежи цветове предстои да бъдат пребоядисани други две пейки, специално направени за деца. Малките жители на квартала са много, а в блока има също млечна кухня и детска градина. Мястото е предпочитано за отдих и от живеещите наблизо възрастни, но с малко подобрения би станало още по-приветливо. 

  Част от разбитата настилка ще бъде възстановена, предвижда се пътят към булеварда да се прегради с жив плет, а в една от големите бетонни вази наесен да се засадят ружи и няколко иглолистни дръвчета.

  „След наложителното премахване на старо опасно дърво тази пролет засадихме млад полски ясен. Хората го поливат, грижат се за него и той се развива добре. Засадили са и няколко храста рози, но ние ще добавим още – за повече красота“, коментира Веселин Козарев. Той увери, че от „Градини и паркове“ са готови да откликнат на всяка инициатива на гражданите за по-красива градска среда.   

  „Ясно, е че институциите не могат да имат очи и уши навсякъде, но наше гражданско задължение е все пак да ги сигнализираме за забелязаните нередности. Щастливи сме, че срещнахме такова разбиране и отзивчивост от „Градини и паркове“, споделиха основателите на една от най-големите пловдивски публични групи в социалните мрежи Петър Кузмов и Иван Любенов.

  Според тях има още много обекти, за които пловдивчани настояват да бъдат облагородени. След проверка на всеки сигнал в „Забелязано“ те се ангажират да информират „Градини и паркове“.

  Вижте повече тук  >>

 • ОП „Градини и паркове“ оформя дърветата в Стария град

  ОП „Градини и паркове“ оформя дърветата в Стария град

  2021-06-15 08:28:38

  Екип на „Градини и паркове“ оформя короните на дърветата по ул. „Съборна“ в Стария град.

  „Започнахме от пресечката с ул. „Княз Церетелев“, след като там вече извършихме необходимите санитарни резитби. При подходящи метеорологични условия предвиждаме до края на седмицата да оформим всички дървета надолу по улицата – чак до бариерата“, каза директорът на общинското предприятие Веселин Козарев.

  Целта е да се премахнат опасни сухи клони. Комисия с участието на експерти от районното кметство, „Градини и паркове“ и Съюза на ландшафтните архитекти е прегледала състоянието на всяко дърво, а въз основа на нейните предписания кметът на „Централен“ е издал заповед за санитарните дейности.

  Следващата седмица, ако времето позволява, предстои да започне оформяне на дърветата и в Цар-Симеоновата градина. По думите на Козарев санитарната експертиза и заповедта са готови, а за да не се нарушава спокойствието на посетителите в парка, ще се работи предимно рано сутрин.

  Вижте повече тук  >>

 • „Градини и паркове“ се включи в специалното послание на Община Пловдив по случай Световния ден на околната среда

  „Градини и паркове“ се включи в специалното послание на Община Пловдив по случай Световния ден на околната среда

  2021-06-05 09:08:10

  „Парковете са нашите градски оазиси!“ – с това послание от името на ОП „Градини и паркове“ ландшафтният архитект Десислава Танчева се включи във видеоклип на Община Пловдив по случай Световния ден на околната среда – 5 юни.
  По идея на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ любопитното видео обедини еколозите на общината, районните администрации и специализираните общински предприятия  с призив към гражданите да пазят града и природата чисти.

  През 2021 г. отбелязването на Световния ден на околната среда е на тема „Възстановяване на екосистемите“ с цел подобряване на връзката ни с природата. С това се отбелязва и официалното стартиране на Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите 2021 – 2030 г.

  Световният ден на околната среда е избран от ООН като ден за повишаване на информираността на хората по света и за действие за опазване на природата. Всяка година той се провежда с тема, която привлича вниманието върху остър належащ проблем, свързан с околната среда. От началото му през 1974 г., събитието се е разраснало до глобална платформа за достигане до хора от всички краища на света. Празнува се в над 100 държави. Тази година домакин на Световния ден на околната среда е Пакистан.

  Вижте какви са всички послания в специално създаденото от Община Пловдив видео:

  https://www.facebook.com/watch/?v=231756431732930

  Вижте повече тук  >>

 • Горски кът за птици в подножието на Бунарджика

  Горски кът за птици в подножието на Бунарджика

  2021-05-27 13:53:58

  Двайсет къщички за птици се появиха в подножието на Бунарджика. Те са изработени от ученици в първи и трети клас на училище „Екзарх Антим I“ заедно с техните татковци. Благодарение на дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив и „Градини и паркове“  поставянето им по дърветата в парковата зона на хълма се превърна в истински празник за децата.

  „Учениците сами направиха необходимите математически изчисления при проектирането на къщичките и проучиха какви птици могат да живеят в тях. Тъй като Бунарджика е близо до нашето училище, ще идваме да ги  наблюдаваме и да провеждаме уроци на открито“, разказа учителката Нина Караиванова.

  „Постарахме се да предоставим най-големи удобства на птичките и после да се грижим за тях“, допълни третокласничката Александра Тодорова.

  По покана на общината първия урок на открито изнесе бате Влади – Владимир Добрев от Българското дружество за защита на птиците. От него учениците научиха, че в България има 450 вида птици, а в Пловдив те са около 300. Разбраха също кои птички най-често ще се възползват от къщичките и коя е най-подходящата храна за тях.

  В поставянето на къщичките се включиха директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев и Радина Андреева, специалист в дирекция „Екология и управление на отпадъците“. Специална табела – „Горски кът за птици“, изработиха ученици от  Професионалната  гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване  „Христо Ботев”.

  Вижте повече тук  >>