Новини

 • „Градини и паркове“ премахват сухи дървета и клони в „Лаута“

  „Градини и паркове“ премахват сухи дървета и клони в „Лаута“

  2023-01-13 12:29:02

  Служители на „Градини и паркове“ започнаха да премахват изсъхнали дървета и клони в „Лаута“. От понеделник в прочистването на лесопарка от опасна растителност ще се включат още екипи, съобщи директорът на общинското предприятие Веселин Козарев.

  Първо ще се работи около централната алея, тъй като по нея преминават най-много хора и трябва да се осигури тяхната безопасност. Спешните мерки се предприемат, след като в края на миналата година станаха ясни окончателните резултати от проведеното фитосанитарно обследване на „Лаута“ и изготвените от Лесозащитна станция – Пловдив анализи, които потвърдиха тревогата за влошеното състояние на дърветата. Още тогава в общината бе изпратен експертен доклад както с констатациите от обследването, така и с конкретни предложения за спасяването на парка.

  Започващите сега санитарни дейности са съгласувани с кметството на район „Тракия“, издадени са необходимите заповеди.
   

  Вижте повече тук  >>

 • „Градини и паркове“ с конкретни предложения за „Лаута“ след приключилото обследване на дърветата в лесопарка

  „Градини и паркове“ с конкретни предложения за „Лаута“ след приключилото обследване на дърветата в лесопарка

  2022-12-22 07:39:50

  Още през януари екипи на „Градини и паркове“ влизат в „Лаута“, за  да  премахват опасно надвиснали над пешеходните алеи и площадки изсъхнали дървета и клони в лесопарка. Това заяви директорът Веселин Козарев.

  Спешните мерки се предприемат, след като в общинското предприятие тези дни бяха получени окончателните резултати от направеното фитосанитарно обследване на „Лаута“. От началото на месец май до края на септември външни експерти  извършиха периодичен мониторинг на растителността, събрани са пробни материали. Изготвените от Лесозащитна станция – Пловдив анализи потвърждават тревогата за влошеното състояние на дърветата.

  Около 30 процента от едрата дървесна растителност е изсъхнала, част от нея едва се държи на корен. Най-силно засегнатите  екземпляри са от видовете бяла акация, софора, ясенолистен явор, бряст и в по-малка степен – обикновен дъб и полски ясен.

  Според представените от Лесозащитната станция анализи причините са комплексни. Повечето видове дървета, от които е създаден паркът, са по над пределната им възраст от 80 години. Установени са също гъбични заболявания, предимно  брашнеста мана  и трахиомикоза по бряста. Сред насекомните вредители доминират листни въшки, брястов листояд, дъбова коритуха, лещовидна и още два вида други орехотворки.

  Настъпилите през последните десетилетия промени в микроклимата и хидрологичния режим – повишение на температурите,  понижаване на атмосферната влажност и нивото на подпочвените води, също оказват негативно влияние върху  растителността в лесопарка.

  От „Градини и паркове“ вече са изпратили до общината констатациите от направеното обследване. Дали са и конкретни предложения за спасяването на „Лаута“. Освен краткосрочните мерки за премахване на потенциално опасната растителност край алеите, още през 2023 г. трябва да започне подготовката на мащабен проект.

  „Със сигурност ще е необходимо мнението на пловдивчани – как този парк с над 450 декара площ да се развива и стопанисва, как да изглежда и какви потребности на гражданите да удовлетворява“, коментира Козарев.

  Според него обаче, за да е прецизен проектът, са необходими много сериозни предпроектни проучвания, включително геодезично заснемане, устройствено техническо и инфраструктурно обследване на територията и инвентаризация на растителността. Има ли готов проект с ясна количествено-стойностна сметка, може да се търси финансиране за изпълнението му, включително и от европейските фондове.

  Вижте повече тук  >>

 • „Градини и паркове“ и партньори засадиха нови дървета по пловдивски булевард

  „Градини и паркове“ и партньори засадиха нови дървета по пловдивски булевард

  2022-12-20 14:01:48

  С нови 25 дървета е обогатено озеленяването по бул. „Шести септември“. Те са от вида копривка и бяха засадени в партньорство на „Градини и паркове“ със софийската компания LUXOR GAMING CLUB, служители на която дойдоха в Пловдив специално, за да се включат в акцията.

  „Благодарение на новите партньорства, които привличаме, целта ни е да удвоим броя на засажданите досега около 2000 нови дървета годишно“, коментира директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев.

  Мениджърът на компанията партньор Мариана Коцакова допълни, че засаждането на дръвчета ги е заредило и с енергия, и с вдъхновение. Имали са различни идеи за включване в зелени акции, но са избрали Пловдив, защото харесват града. Затова са установили контакт именно с общинското предприятие „Градини и паркове“.

  Новите дръвчета по „Шести септември“, един от най-дългите пловдивски булеварди, са засадени по тротоара от северната страна между съседните булеварди „Руски“ и „Васил Априлов“.  Около всяко от тях най-късно напролет предстои да се оформи ваза.       

  Вижте повече тук  >>

 • Десетки нови дръвчета в парк „Ружа“, над 2000 засадиха в целия град

  Десетки нови дръвчета в парк „Ружа“, над 2000 засадиха в целия град

  2022-12-16 15:37:33

  Чинари, кедри, сребристи смърчове, туи, кипариси  и хвойни обогатиха зеленината в парк „Ружа“. Кметът Здравко Димитров, районният кмет на „Западен“ Димитър Колев, заместникът му Димитър Караилиев  и директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев заедно засадиха новите дръвчета.

  „Повечето хора, с които се срещам – и от български градове, и от други страни, споделят възхищението си колко зелен е Пловдив. От година на година засаждаме все повече нови дървета и се грижим за доброто им развитие“, коментира кметът Здравко Димитров.

  „Тази години засадихме около 2000 нови дървета. Искаме да са двойно повече.  Знаем как да го постигнем. Привличаме нови партньори – фирми и граждани. Най-близката ни цел е от тази есен до края на 2023 г. да засадим над 3200 нови дървета“, каза директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев.

  Кметът на „Западен“ Димитър Колев увери, че районът ще става още по-зелен. В пореден привлекателен парк предстои да бъде преобразена бившата гарнизонна фурна. Все по-хубав става и новият парк в „Прослав“, където тези дни също бяха засадени нови дървета – рустифини, кедри, кипариси и магнолии.

  Вижте повече тук  >>

 • По проекта за Небет тепе се премахва дървесна растителност

  По проекта за Небет тепе се премахва дървесна растителност

  2022-12-14 12:08:55

  Екипи на „Градини и паркове“ започнаха премахването на дървесна  растителност на Небет тепе. Това е заложено в проекта на общината „По крепостните стени на Филипопол“.

  В рамките на проекта ландшафтният архитект Станимир Шаламанов е обследвал  всички дървета. Представил е експертна оценка и конкретни предписания.  Въз основа на това кметът на район „Централен“ е издал заповеди за премахването им, които „Градини и паркове изпълняват“.

  Предвидени за отстраняване са бели акации със суховършие и деформирани стъбла, опасно наклонени китайски мехурници, туи, японски софори, издънкови копривки, джанки и други плодни дървета. Много от тях са саморасли и не се ли премахнат навреме, има риск кореновата им система да подкопае многовековните зидове на крепостната стена.

  От общината се надяват гражданите да проявят разбиране за неотложните  санитарни дейности, свързани с развитието на Небет тепе като обект с много по-голям туристически потенциал в сравнение с досега. 

  Проектът „По крепостните стени на Филипопол“, в който освен Небет тепе и подходите към него е включена и Източната порта, се финансира по оперативна програма „Региони в растеж“, като общата му стойност е около 8 млн. лв., 6 милиона от които е безвъзмездното финансиране от европейските фондове.

  Вижте повече тук  >>