Новини

 • Поредна мащабна акция за облагородяване на Дановия хълм

  Поредна мащабна акция за облагородяване на Дановия хълм

  2021-10-20 14:28:28

  Десетки доброволци участваха в поредната мащабна акция за почистване и облагородяване на Дановия хълм. Благодарение на общите ни усилия любимото на всички пловдивчани Сахат тепе е истински преобразено.

  „Заедно с район „Централен“, „БГ Бъди активен“, други граждански организации и сдружения продължихме започнатото през май почистване на водоскоците под Часовниковата кула. Много активно и с  много свои служители сега се включи и „EVN България“. Да помагат дойдоха дори майки с малки деца“, каза директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев.

  Почистени са стълби, алеи, пътеки. Изнесени са изсъхнали и изгнили клони, след като предишните дни екипи на предприятието изпълниха предписаните от експерти санитарни дейности по дърветата. Ремонтираи са пейки, а в подножието на хълма са поставени контейнери за разделно събиране на отпадъци.

  „От „Градини и паркове“ всекидневно се стараем да поддържаме Дановия хълм, както и другите тепета, в добро състояние. Но тъй като ресурсът ни все пак е ограничен, няма как за толкова кратко време да постигнем ефект като след днешната акция“, коментира Козарев.

  Вижте повече тук  >>

 • Стотици хиляди теменужки и парички засаждат тази есен в Пловдив

  Стотици хиляди теменужки и парички засаждат тази есен в Пловдив

  2021-10-18 14:24:45

  Екипи на „Градини паркове“ вече подменят летните цветя с двусезонни видове, които ще красят Пловдив чак до късната пролет на следващата година. Стотици хиляди теменужки, белис, миозотис, шибой, селене и други есенно-пролетни цветя ще бъдат засадени до края на ноември в целия град, заяви директорът на общинското предприятие Веселин Козарев.

  Над 75 000 стръка се засаждат в цветните алеи в Цар-Симеоновата градина. Преобладават комбинациите на червен белис, по-популярен като паричка, с бяла теменужка и на жълта със синя теменужка. С над 10 000 оранжеви теменужки, съчетани с друга подходяща растителност, се оформят нови фигури в лехите на площад „Стефан Стамболов“ пред сградата на общината. Предстои да се засадят и стотици нови луковици лалета, а където е необходимо, ще се засее нов райграс.

  Освен в централната градска част цветята се сменят и в останалите райони на Пловдив. Всички нови насаждения са собствено производство.

  Вижте повече тук  >>

 • Общината със спешни мерки за почистване коритото на река Марица

  Общината със спешни мерки за почистване коритото на река Марица

  2021-10-15 14:45:15

  Спешни мерки предприема Община Пловдив за по-бързото премахване на дървесна и храстовидна растителност от коритото на река Марица, съобщи заместник-кметът по екология Анести Тимчев. Предвижда се в почистването да се включи по-ефективна техника, която за минути „раздробява“ новоизбуяли дървета с диаметър около 10 сантиметра.

  Вече близо 10 години екип на „Градини и паркове“ се грижи за санитарното прочистване на речното корито. Поради голямата влажност обаче дърветата растат все по-бързо, а стъблата им стават все по-дебели. В специализираната бригада в момента всекидневно работят 3-ма души. Те са оборудвани с тримери и малък шредер  (дробилка за клони). На разположение е и гумена лодка, с която да се стига до островите в реката, но от няколко години тя не може да се използва, тъй като там са израснали цели гори. Така описа ситуацията директорът на общинското предприятие Веселин Козарев. Той предлага през есенния сезон, характерен с по-обилни количества дъжд,  да се вземе под наем голям трактор с мулчер. Срещу заплащане от около 30 хил. лв. се очаква да бъдат почистени над 170 декара от коритото на Марица, след като средствата бяха одобрени на вчерашната сесия на Общинския  съвет при гласуване на изменението на бюджета за 2021 г.

  Междувременно Община Пловдив подготвя проект за основното почистване на Марица от растителността и наносите. Общо за почистването на 10 км  от реката са необходими близо 13 млн. лева. Целият план включва три компонента -  премахването на растителността, след това на наносните отлагания и укрепване на подпорните стени, където това се налага. В обявеното пазарно проучване за първия етап на стойност 5 млн. лв. до този момент не е подадена нито една индикативна оферта от фирми, затова срокът ще бъде удължен с една седмица.  Допитването се прави съгласно Закона за обществените поръчки, след което се обявява  и самата поръчка.

  Вижте повече тук  >>

 • ОП „Градини и паркове“ оформя чинари на бул. „Васил Априлов“

  ОП „Градини и паркове“ оформя чинари на бул. „Васил Априлов“

  2021-10-06 13:28:38

  Изсъхнали опасни клони от 3 чинара  на бул. „Васил Априлов“ ще бъдат премахнати на 7 октомври (четвъртък). Дърветата са на тротоара до кръстовището с бул. „Свобода“, срещу парк „Парашутна кула“. Предвижда се екипът, който ще оформи и короните им, да започне работа около 08:30 часа.

  Тъй като е възможно временно да се затрудни трафикът, от ОП „Градини и паркове“ се извиняват за неудобството.
  Вижте повече тук  >>

 • 25 камиона с изсъхнали дървета извозиха от парк „Лаута“

  25 камиона с изсъхнали дървета извозиха от парк „Лаута“

  2021-10-05 15:21:52

  15 камиона със суха и изгнила растителност бяха извозени при съботната акция Мисия „Лаута“, в която се включиха десетки пловдивчани  и помогнаха за почистването на парка. Още 10 камиона бяха натоварени вчера от екип на „Градини и паркове“.

  „Седмица преди акцията над 30 работници от предприятието подготвяха падналите във вътрешността на парка дървета, за да може доброволците по-лесно да ги изнесат до алеите. Безценна е помощта на всички хора, които дойдоха в събота да помогнат. Благодарение на тях големи зони в парка са прочистени от сухи и изгнили дървета, които откарахме за преработка в компостиращата инсталация“, коментира директорът на общинското предприятие Веселин Козарев.

  Акцията по съвместна инициатива с кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров и директора на ОП „Чистота“ Димитър Георгиев бе подкрепена от Община Пловдив, а в нея се включи лично и заместник-кметът по екология Анести Тимчев.


  Вижте повече тук  >>