Новини

 • Веселин Козарев: Всяка година засаждаме над 2000 дървета, опазихме зеленината в сушата

  Веселин Козарев: Всяка година засаждаме над 2000 дървета, опазихме зеленината в сушата

  2023-09-06 09:11:13

  Публикация в празничното издание „Пловдив рестарт“ на вестник „24 часа“
   
  - Г-н Козарев, може ли Пловдив да се нарече цветен и зелен град?
   
  - Определено. В Пловдив всяка година се засаждат стотици хиляди цветя. Откакто съм начело на "Градини и паркове", годишно умножаваме над 2000 дървета  по улици, градини и паркове. Полагаме много грижи, за да бъде Пловдив цветен и красив.

  Туристите се

  впечатляват

  В разсадника отглеждаме различни видове цветя и се стараем да обновяваме цветните фигури, за да е по-привлекателен градът. По цялата главна улица са разположени десетки висящи кошници с петунии. Има и големи саксии тип спирали на различни места в града.

  - Това лято сушата и жегата продължиха дълго. Как се справяте с този проблем там, където няма поливни системи?
   
  - Успяхме на много места да прокараме поливни системи. Там, където липсват, използваме водоноски. Съвсем скоро ще изградим нова изцяло автоматизирана поливна система на Гребната база. Сключили сме договор и за проектирането на още шест поливни системи в междублокови пространства в районите. 
    
  В това жарко лято хората работят от рано сутрин - започват в 6,30 часа. Всеки ден поливат дървета, храсти и цветя. А там, където е възможно - и тревата.
   
  - Поддържате ли в добро състояние и кварталните градинки, а не само големите паркове?
   
  - По същия начин, по който се поддържат и големите паркове,

  полагаме грижи

  и за кварталните

  градинки

  Стараем се много. Но гражданите трябва също да пазят. Често се натъквам на изхвърлени домашни торбички в междублоковите пространства.

  - Как се справяте с поддръжката на междублоковите пространства?
   
  - Тази пролет имаше интензивни валежи и тревата непрекъснато избуяваше. Работихме извънредно, но се справихме. Много хора се обръщат към нас за растителност и сами облагородяват около входовете си. Отзоваваме се на всички и им благодарим, че също допринасят Пловдив да е по-цветен, зелен и красив.
   
  - При всяка по-голяма буря в Пловдив има скършени клони и затиснати коли. Много ли са сигналите за надвиснали и болни дървета?
   
  -  От стотиците хиляди дървета в града няма как всички да са здрави. С всяка изминала година те остаряват и започват да създават проблеми. За да предотвратим риска от инциденти,  приоритетно извършваме санитарна резитба на стари и болни дървета – два и половина месеца тази пролет работихме извънредно в почивните дни. Натъкваме се на

  съпротива

  от граждани,

  когато извършваме

  санитарна резитба

  Наскоро ходихме да окастрим, а не да режем дървета, в едно междублоково пространство и станахме обект на нападки от живеещи. Винят ни, че искаме да унищожим дърветата, а ние напротив - гледаме да ги обезопасим. Но когато при буря някой клон от болно дърво се стовари върху кола, почват да ни корят.
   
  От миналата година усилено засаждаме повече дървета и по уличната регулация. По този начин се стремим да компенсираме тези, които се е наложило да отстраним.
   
  - Кое е приоритет в работата ви?
   
  - Да бъда винаги сред хората и да отговарям на всеки сигнал лично, така че възможно най-бързо да се реши поставеният проблем. Благодарен съм за всеки сигнал, защото така надграждаме работата. Такъв е случаят с едно занемарено междублоково пространство на бул. "Александър Стамболийски". След сигнали го изчистихме и превърнахме в хубав парк от 7-8 дка. И хората сега му се радват.
   
  - Как се справяте с дефицита на работна ръка?
   
  - Ако преди за работно място при нас са се борили по двама-трима души, сега имаме свободни щатове и

  търсим хора

  Причината за това са неатрактивните възнаграждения. По щат сме 540 души, а със сезонните работници – над 600. Гледаме всяка година да вдигаме заплатите, за да намерим по-квалифицирани кадри.
   
  - Налага се понякога да сте в помощ и на огнеборците. Как действате в синхрон и при какви ситуации?
   
  - Винаги сме на разположение с дежурни шофьори и водоноски.  Миналата година, когато пламна Младежкият хълм, се обадих на директора на пожарната в Пловдив комисар Георги Мангараков. Моментално изпратихме няколко цистерни с вода, които да захранват пожарните, за да не се разрасне огнената стихия. Непрекъснато бяхме в контакт и когато наскоро горя в района на Гребната база.
   
  - Докъде стигна обновяването на техниката в предприятието и на колко години са най-старите ви машини?
   
  - Когато дойдох в предприятието, заварих 20-годишни автовишки, които непрекъснато се разваляха. По-миналата година бяха отпуснати 1 млн. лв., с които закупихме 4 автовишки, 6 камиона, нови дробилки, косачна и резачна техника.

  Новите машини

  безотказно работят 

  По проекта на общината обогатихме автопарка  и с току-що произведени 21 машини за 3,7 млн. лв. с ДДС.  Сред тях са още 4 автовишки, електрически самосвали, вакуумни листосъбирачи и други специализирани машини. Особено ценен при косенето е големият трактор с мулчер, който ни спестява средства, време и трудов ресурс.  
   
   
   

  Вижте повече тук  >>

 • 3 млн. цветя всяка година красят паркове и улици

  3 млн. цветя всяка година красят паркове и улици

  2023-09-06 09:03:20

  Публикация в празничното издание „Пловдив рестарт“ на вестник „24 часа“

  Нови 55 хиляди храста рози са засадени през последните 4 години в разделителните ивици на булевардите и други зелени градски пространства в Пловдив. Те цъфтят от началото на май почти до края на декември.

  Средногодишно се засаждат около 3 милиона цветя собствено производство. Ландшафтните архитекти от „Градини и паркове“ разработват проекти за нови цветни фигури в най-представителния парк на Пловдив – Цар-Симеоновата градина.

  Цветната красота се допълва от пълните с каскадна петуния и мушкато 128 кошници по стълбовете за осветление и 28-те спираловидни саксии. Те са разположени в централната градски част и по други знакови места.

  След основно почистване и реставрация емблематичният фонтан с пеликаните на площад „Стефан Стамболов“ блесна с цялата си красота, както при изграждането му през 60-те години на миналия век. Всекидневно около него се снимат туристи.

  Предприятието, което се грижи за зелената система на града, се обогати с 21 машини. Това са 4 автовишки, 4 дробилки, които превръщат клоните в чипс, 6 електрически малки самосвала, голям трактор с инвентар, 6 електрически вакуумни листосъбирача, малък челен товарач и камионче.

  Новата техника беше представена пред кмета Здравко Димитров през март в базата на компостиращата инсталация, която е изградена по европейски проект на общината и е предадена за стопанисване на предприятието. Кметът дори лично изпробва как работят вакуумните листосъбирачи, подкара и един от новите електрически самосвали.

  Една от най-ценните придобивки е големият трактор с мулчер и друг прикачен инвентар, който много бързо коси тревата върху големи площи. По този начин се пестят средства и време, а работниците, които замества, се пренасочват да обработват по-малките вътрешноквартални пространства.

  Нови вакуумни листосъбирачи са като прахосмукачки и предимство е тяхната мобилност. Работят безшумно и не вдигат прах.

  А 6-те малки електрически самосвала са разпределени по районите в града и са удобни, защото са леки и не нарушават алейните настилки. С тях се превозна растителен отпадък и инвентар. 

  Вижте повече тук  >>

 • „Градини и паркове“: Не влизайте във фонтаните, пазете ги чисти!

  „Градини и паркове“: Не влизайте във фонтаните, пазете ги чисти!

  2023-08-01 13:36:29

  „Нека гражданите не влизат във фонтаните, за да остане водата в тях поне за седмица чиста!“ – призовават от „Градини и паркове“.

  Поводът за този апел са няколко случая от последните дни, когато служители на общинското предприятие лично са станали свидетели как някои пловдивчани посред бял ден се разхлаждат в най-новите шадравани, изградени при реконструкцията на площад „Житен пазар“.

  Всяка сутрин водата е с цвят на боза, защото вечер там си играят и много деца, които хвърлят пръст, пръчки и различни предмети. Макар поддръжката на обекта все още да не е предадена официално на „Градини и паркове“, за да се запази приветливият вид на градинката, се налага работници всеки ден да чистят съоръжението.

  При много от другите фонтани ситуацията е същата, а с наличния  персонал тази всекидневна поддръжка е невъзможна. Сходно е положението и с рекордните като брой над 60 градски чешми. Хората искат да пият вода от тях в жегите, но все се намира някой, който нещо да счупи или открадне, констатират от предприятието. Като конкретен пример дават чешмата на площад „Никола Мушанов“ пред областната администрация, която тези дни е ремонтирана за десети път от началото на сезона.

  От „Градини и паркове“ изрично посочват, че нищо не е безплатно. Към всяка обществена чешма е монтиран водомер и изразходваната вода на практика се заплаща  от пловдивските данъкоплатци, за тяхна сметка е и почистването на фонтаните.   

  Вижте повече тук  >>

 • Нови пейки в градинката срещу Сточна гара

  Нови пейки в градинката срещу Сточна гара

  2023-07-06 10:21:36

  Седем нови пейки бяха монтирани от служители на „Градини и паркове“ в градинката срещу Сточна гара. Те са дарени от пловдивската фирма „Анди“ като част от инициативите по случай 30-годишнината от нейното създаване.

  „По този начин се включваме и в кампанията на общината „Чисто зелено“, която намира широк отзвук сред фирмите в „Тракия икономическа зона“. Обърнахме се към дирекция „Екология“, а с „Градини и паркове“ вече обсъждаме в кои други зелени пространства да бъдат поставени още пейки, така че да станат общо 30 на брой“, сподели собственикът на „Анди“ Светозар Андреев.

  Директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев отбеляза, че все повече фирми активно допринасят за облагородяването на зелената градска среда – даряват дървета и пейки, а десетки техни служители се включват в пролетните и есенни акции за засаждане на декоративна растителност. По думите му голяма заслуга за доброто партньорство с водещи компании от различни браншове има изпълнителният директор на клъстер „Тракия икономическа зона“  Катя Стайкова.

  Вижте повече тук  >>

 • Веселин Козарев внася предложение да се закупят косачки роботи за „Градини и паркове“

  Веселин Козарев внася предложение да се закупят косачки роботи за „Градини и паркове“

  2023-06-14 09:29:13

  300 хиляди лева от общинския бюджет да бъдат отпуснати за закупуването на 3 роботизирани косачки предлага директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев в докладна записка до кмета Здравко Димитров.

  „Ако предложението ни бъде прието, рязко ще се увеличи ефективността от нашия труд. Преди около месец за първи път в Пловдив използвахме  косачка робот за обработка на тревата в зелените площи. Взехме машината под наем, за да видим какъв е ефектът. Резултатите са впечатляващи“, коментира Козарев.

  За една машиносмяна косачката робот, управлявана само от един човек с дистанционно, върши работа колкото 15 души с тримери. Ефективността ѝ е като на новозакупения голям трактор с мулчер,  с който косим тревата в коритото на Марица и големите поляни в „Тракия“.  Особено практична е за междублоковите пространства, където заради големите си габарити тракторът не може да влезе.

  „Само за два дни иновативната машина окоси тревата от Братската могила по целия булевард „Свобода“ до парк „Парашутна кула“, а служителите ни, които щяха да се трудят там поне седмица, прехвърлихме да обработват по-малки вътрешноквартални терени“, даде като пример Козарев.

  Според него закупуването на роботизирани косачки ще е много ценна придобивка за „Градини и паркове“, тъй като периодът на интензивно косене съвпада по време с други важни дейности – засаждането на цветя и  поддръжката на чистотата на зелените площи. Същевременно се спестява и манипулацията по събиране на окосената трева, тъй като тя и малките дървесни издънки се надробяват на много ситно.

  Направеното от предприятието пазарно проучване сочи, че до около 100 хил. лв. струва една мощна и с голяма ефективност косачка робот. В тази цена се включват лебедка, предназначена за по-стръмни склонове, прикачен инвентар гребло за почистване на сняг по парковите алеи през зимата, както и самата доставка на техниката.  

  Вижте повече тук  >>