Новини

 • Веселин Козарев: Запазваме над 90 процента от дърветата при ремонта на Голямоконарско шосе

  Веселин Козарев: Запазваме над 90 процента от дърветата при ремонта на Голямоконарско шосе

  2023-03-21 15:25:13

  Над 90 процента от сегашните дървета по Голямоконарско шосе ще се  запазят при реконструкцията на пътя. Това съобщи директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев.

  „За нас е важно не само да запазим дърветата, много от които са над 60-годишни чинари, но и те да не бъдат осакатени при строителните дейности. За да не се накърнява кореновата им система, предложихме и фирмата изпълнител прие тротоарите, където или в близост до които дърветата се намират, да бъдат повдигнати. Ако се наложи, и тротоарът, и велоялеята ще бъдат преместени по подходящ начин, така че чинарите да останат в зелено пространство“, коментира Козарев.

  С даденото решение се е съгласила и разширена комисия с участието на  проектанта, строителни инженери, ландшафтни архитекти и експерти от дирекция „Екология“ в общината.

  Първият етап от дългоочакваната пътна реконструкция обхваща източното платно на бул. „Васил Априлов“ в отсечката от бул. „Дунав“ до ул. „Георги Бенев“. С преместване на тротоара там ще бъдат запазени 30-те чинара и 3 липи. Предвижда да бъдат премахнати само няколко тополи, 1 липа и 2 малки полски ясена. Това обаче ще стане след издаване на съответните протоколи и заповеди.

  Очаква се вторият етап от ремонта да продължи до сградата на бившия институт по консервна промишленост. От 9 чинара там със сигурност ще бъдат запазени 8. Деветият, който е на ъгъла и в пътна регулация, вероятно ще бъде отстранен. Но тепърва ще се търсят варианти и за неговото спасяване, защото предстоят още комисии. Има съмнения за загниване в основите на още едно от дърветата, но то допълнително ще бъде изследвано с резистографа на „Градини и паркове“.

  Премахване на насаждения в разделителната ивица и в западната част на булеварда не се предвижда. По проект е предвидено по трасето да бъдат засадени над 200 нови чинара.

  „Ще направим всичко възможно да запазим в добро състояние всички сегашни дървета. Ще се аргументираме и ще даваме конкретни предложения, така че отсичането на здрави дървета поне да се сведе до единични бройки“, подчерта Козарев.

  Вижте повече тук  >>

 • Стотици пловдивчани се включиха в „Мисия Лаута – 3”

  Стотици пловдивчани се включиха в „Мисия Лаута – 3”

  2023-03-18 15:37:32

  Над 70 души от „Градини и паркове“ участваха в „Мисия Лаута – 3”. В рамките на три години това е поредната мащабна акция за прочистването на лесопарка от изсъхнала растителност, в която отново се включиха стотици пловдивчани.

  „Грижата за „Лаута“ е сред основните приоритети на предприятието. Като спешна мярка за спасяване на парка от началото на година премахнахме над 150 кубика изсъхнала дървесна растителност от централната алея. Именно тя е една от основните причини за тревожното състояние на лесопарка“, заяви директорът Веселин Козарев.

  За преработка и извозване на събраната опасна растителност предриятието осигури 8 камиона за дърва и 5 шредера за раздробяване на клоните. Много хора бяха дошли да помагат заедно с децата си. Екипи на "Градини и паркове" ще продължат работата в парка и следващата седмица, за да извозят събрания ратителен отпадък към компостиращата инсталация.  Козарев благодари на всички, които се включиха в „Мисия Лаута – 3”.

  Акцията бе отбелязана и с директно включване от мястото на събитието по БНТ:

  https://bntnews.bg/news/plovdivchani-se-vklyuchvat-v-pochistvaneto-na-park-lauta-1227006news.html?fbclid=IwAR1Jo4Q6dZMuKOwZkoUDxZBQ61obmW1zDt-7g_Ii_Gc_NK8A97vJJoAH3kU

  Вижте повече тук  >>

 • Веселин Козарев: Поливните системи са ни основен приоритет, превръщаме „кални петна“ в градинки

  Веселин Козарев: Поливните системи са ни основен приоритет, превръщаме „кални петна“ в градинки

  2023-03-16 14:39:05

  С нова растителност служители на „Градини и паркове“ облагородиха зелените площи на ул. „Младежка“ №24 – 28. След като короните на чинарите там  бяха оформени, пространството вече е обогатено с още десетки дървета и храсти, сред които се открояват хортензии, тисове, хвойни, кедри, церциси и други видове.

  „Започнахме миналата година, като заравнихме терена, обогатихме почвата с произведен в новата общинска инсталация компост, засадихме райграс. Успяхме да изградим и поливна система, с която да гарантираме доброто поддържане на зеленината“, каза директорът на общинското предприятие Веселин Козарев.

  „Поливните системи са от огромно значение за развитието на зелената система в града ни. След изготвен още през 2021 г. анализ установихме спешна нужда от изграждането на поливни системи на 7 локации – и то на първо време. 
  Защото водата е най-важният ресурс в нашата работа. Затова   за поредна година ще настоявам пред администрацията да бъдат заложени  средства за изготвяне на проекти и изпълнение на поливни системи в целия град. Имам готовност и знам, че с малки инвестиции значително може да се подобри качеството на живот в кварталите“, подчерта Козарев.

  Той допълни, че тази пролет по „Младежка“ ще има още нови насаждения, като облагородяване се предвижда и на мястото на бившия ресторант „Водолаза”. В момента ОП „Градини и паркове“ работи по облагородяването на още няколко междублокови пространства в различните райони на града, така че  „калните петна“ да намалеят.

  Вижте повече тук  >>

 • Екипи на „Градини и паркове“ работят извънредно и в събота

  Екипи на „Градини и паркове“ работят извънредно и в събота

  2023-03-11 12:34:19

  Екипи на „Градини и паркове“ тази събота кастрят клоните по бул. „Дунав“. Така те помагат за  по-бързото изпълнение на водния проект в участъка между улиците „Васил Левски“ и „Победа“, като улесняват достъпа  на едрогабаритната пътностроителна техника.

  В момента се преработват и огромни количества растителен отпадък на територията на двата най-големи траурни парка.

  „Със затоплянето на времето започваме да работим извънредно и през уикендите. Затова все по-често пловдивчани ще виждат нашите екипи и в съботните дни“, коментира директорът Веселин Козарев.

  Другата събота – 18 март, също ще е работна за повечето служители на предприятието. За тогава е насрочена поредната мащабна акция –  „Мисия Лаута – 3“.

  „Това е поредната съвместна инициатива, която организираме заедно с много граждани и район „Тракия”. Целта ни е финалното прочистване на парка от мъртва растителност. Надявам се да се видим там. Ще ви очакваме“, отправи послание към пловдивчани Козарев.

  Вижте повече тук  >>

 • ОП „Градини и паркове“ кани пловдивчани да се включат „Мисия Лаута – 3“

  ОП „Градини и паркове“ кани пловдивчани да се включат „Мисия Лаута – 3“

  2023-03-09 15:32:38

  „Градини и паркове“ заедно с район „Тракия“ и с подкрепата на заместник-кмета по екология на общината Анести Тимчев организират „Мисия Лаута – 3“. Това е поредната акция с участието на граждани за прочистването на лесопарка от опасна растителност. Тя ще се състои на 18 март, другата събота. Сборният пункт отново ще е в 10:00 часа пред барбекютата.

  „През целия януари наши екипи премахваха сухи и гнили дървета и клони край алеите. Тези дни отново влизаме в „Лаута“, за да продължим и подготвим отстранената растителност в подходящ вид, така че хората, които се включат в акцията на 18-и, да могат по-лесно да я изнесат към алеите. Оттам ще я извозим за преработка в компостиращата инсталация“, съобщи Козарев.

  Стотици пловдивчани – не само от „Тракия“, а и от другите части на града, се включиха в досегашните две акции под наслова „Мисия Лаута“. При първата – през октомври 2021-ва, бяха събрани и извозени над 30 камиона с растителен отпадък, а през април 2022 година – 49 камиона.

  Около 30 процента от  едрата дървесна растителност в лесопарка е изсъхнала, като част от нея едва се държи на корен. Това сочат обобщените данни и анализи от направеното от май до октомври миналата година експертно фитопатологично обследване на всички насаждения в „Лаута“ със съдействието на Лесозащитната станция.

  Причините са комплексни – надмината пределната възраст от 80 години на дърветата, от които е създаден паркът, причинени от гъби и насекоми заболявания, настъпилите през последните десетилетия промени в микроклимата.

  „Всичко, което сега правим в „Лаута“, са неотложни спешни мерки. Нужен е мащабен проект, както и допитване до пловдивчани как си представят парка в своите мечти“, каза Козарев.

  Вижте повече тук  >>