Новини

 • Нови дървета ще пазят зелена площ от паркиране на коли

  Нови дървета ще пазят зелена площ от паркиране на коли

  2022-01-06 13:58:27

  Три нови дръвчета от вида полски ясен засадиха от „Градини и паркове“ заедно с представители на пловдивско гражданско сдружение пред детска градина „Славей“ на ул. „Полковник Сава Муткуров“.

  Това става по желание на хора, живеещи в квартала, да бъде възстановена зелената площ. Доскоро тя бе отъпкана от непрестанно паркиращи автомобили, но още през лятото екип на общинското предприятие обработи терена, обогати го с хумусна почва и затреви, а пред зеленото пространство постави и две нови пейки.

  „Макар да сме в началото на януари, времето е хубаво и подходящо за залесяване, така че успяхме да изпълним поетия ангажимент да засадим и нови дървета“, коментира директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев.

  „Продължаваме да отстояваме запазването на всяка педя зелена площ“, заяви от името на сдружението гражданският активист Асен Костов, който също се включи в залесителната акция.

  Козарев увери, че от предприятието реагират на всички получени сигнали от граждани. Телефонът на „Градини и паркове“ е 032/624 301.

  Вижте повече тук  >>

 • ОП „Градини и паркове“ представи пред кмета Здравко Димитров новозакупена техника

  ОП „Градини и паркове“ представи пред кмета Здравко Димитров новозакупена техника

  2022-01-05 15:33:40

  11 превозни средства допълват от днес автопарка на „Градини и паркове“, доставен е и разнообразен специализиран стопански инвентар.

  Новите придобивки бяха представени пред кмета Здравко Димитров от директора на общинското предприятие Веселин Козарев, който благодари лично на него, на заместник-кмета по екология Анести Тимчев и на Общинския съвет за целево отпуснатите в общинския бюджет за 2021 година 1 милион лева за обновяване на техниката.

  „Инвестициите в развитието на общинските предприятия е пътят, по който и занапред продължаваме да вървим. Защото няма как да предоставяме качествена услуга с недостатъчно и същевременно стари машини, които се развалят, излизат за ремонт, забавят и оскъпяват неотложните дейности“, коментира кметът Здравко Димитров.

  Той остана доволен от закупените след успешно приключилата обществена поръчка 6 броя големи 7-тонни самосвала, 3 автовишки, 2 микробуса,  2 тракторни косачки, предназначени за бързо окосяване на тревата върху големи терени, 4  косачни машини за междублокови и други градски пространства, 1 мотоблок с шредер и прикачен инвентар, 5 телескопични кастрачки за подрязване на клони и оформяне короните на по-ниски дървета, 9 моторни ножици за жив плет, 10 моторни триона, 15 моторни храстореза и 3 дробилни машини за клони.

  Техниката е произведена от реномирани фирми и е с висок екологичен клас. По думите на Козарев благодарение на нея ще се повиши както ефективността, така и качеството на работа на 23-те бригади, тъй като повечето машини досега са по на около 30 години и крайно амортизирани. 

  Заместник-кметът Анести Тимчев анонсира, че съвсем скоро предстои да бъде обявена обществената поръчка по проекта за близо 10 млн. лв., с които да се закупи нова екологична техника за „Градини и паркове“ и „Чистота“ и да се модернизира базата на двете общински предприятия.

  На представянето на новозакупената техника присъстваха също заместник-кметовете Георги Титюков и Величко Родопски.

  Вижте повече тук  >>

 • Близо 2000 нови дървета обогатиха зелената система на Пловдив

  Близо 2000 нови дървета обогатиха зелената система на Пловдив

  2021-12-21 12:00:55

  10 нови чинара по крайбрежната алея на бул. „Марица-юг“ и 5 ясена в зеленото пространство на ул. „Захари Стоянов“ засади при поредната залесителна акция екип на „Градини и паркове“ заедно с директора на общинското предприятие Веселин Козарев.

  „За поредна година в Пловдив са засадени близо 2000 нови дървета. Около 1300 от тях са собствено производство. Останалите са от дарения благодарение усилията на общината и районните кметове да привлекат фирми и граждани като съмишленици  на идеята за по-зелен град“, коментира Козарев.

  Новозасадените дървета са предимно местни видове. Сред широколистните преобладават чинари, липи, явори, ясени, рустифини, а сред иглолистните – ели, борове, кипариси. В разсадника се отглеждат и различни видове декоративни дръвчета и храсти, които също виреят добре при специфичните пловдивски климатични условия.

  По думите на директора експертите на предприятието съвместно с районните еколози още отсега планират къде и какви дървета да се засаждат напролет. Според Козарев от „Градини и паркове“ разчитат и на експертизата на Съюза на ландшафтните архитекти.
    

  Вижте повече тук  >>

 • ОП „Градини и паркове“ подари на детски градини елхички за Коледа

  ОП „Градини и паркове“ подари на детски градини елхички за Коледа

  2021-12-16 13:01:58

  По една ела получиха в навечерието на Коледа всички детски градини в район „Северен“ като дар от „Градини и паркове“ за светлия християнски празник.

  „Иска ни се да зарадваме децата, като се включат и в засаждането, и в украсяването на коледното дръвче в двора на тяхната градина“, коментира директорът на общинското предприятие Веселин Козарев.

  С нови дръвчета предстои да се увеличи растителността в ДГ „Валентина“ и „Вяра“ в район „Южен“ и в ДГ „Светла“ и „Рая“ в район „Западен“.  Освен ели, за там се предвиждат също борчета, липи, ясени и храсти, с които да се оформи жив плет. Всичко, което се засажда, е произведено от екипа на предприятието в разсадника.

  „Експерти от „Градини и паркове“ проверяват възможностите за обогатяване на зеленината и в останалите пловдивски детски градини“, каза Козарев.

  Той припомни, че съвсем наскоро успешно приключи първият етап от кампанията на Община Пловдив „Посади дърво – вдишай дълбоко“, в рамките на която за два дни бяха засадени нови дръвчета дворовете на МБАЛ „Свети Пантелеймон“, Комплексния онкологичен център, Кожния диспансер и Центъра за психично здраве. 

   

  Вижте повече тук  >>

 • В Пловдив стартира кампанията „Посади дърво – вдишай дълбоко“

  В Пловдив стартира кампанията „Посади дърво – вдишай дълбоко“

  2021-12-08 13:55:07

  С 15 нови дръвчета се обогати зеленината в двора на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ при официалния старт на кампанията „Посади дърво – вдишай дълбоко“, която се провежда по инициатива на дирекция „Екология и управление на отпадъците“ съвместно с ОП „Градини и паркове“.

  „Това е част от мащабната програма на Община Пловдив за по-чист въздух. Оценяваме всяка възможност да засадим повече растителност край лечебни заведения, училища, детските градини и ясли, други обществени сгради и пространства“, заяви заместник-кметът по екология и здравеопазване Анести Тимчев.

  „Всички дървета, които сега засаждаме – чинари, ели и кипариси, са собствено производство“, отбеляза директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев. Той припомни, че облагородяването на двора на „Свети Пантелеймон“ започна преди осем години, когато там бяха засадени 550 дървета.

  „Подкрепяме всяка зелена инициатива на общината, защото за нас и нашите пациенти е важно дворът ни да е своеобразен оазис“,  каза от своя страна заместник-управителят на болницата инж. Марко Иванов.

  В залесителната акция се включиха също заместник-кметовете на район „Южен“ Павел Милушев и Панко Енев.

  Дръвчета бяха засадени и край Комплексния онкологичен център и Кожния диспансер, а утре предстои акция в двора на Центъра за психично здраве. Кампанията „Посади дърво – вдишай дълбоко“ ще продължи през пролетта и есента на 2022 г.

  Заместник-кметът Анести Тимчев съобщи, че се разработва и целогодишна програма за доброволчески инициативи на граждани за възстановяване и развитие на зелената система, като особен акцент ще бъде поставен върху пловдивските тепета.

  Вижте повече тук  >>