Новини

 • Над 100 доброволци участваха в най-мащабната акция за почистване на Дановия хълм

  Над 100 доброволци участваха в най-мащабната акция за почистване на Дановия хълм

  2021-05-15 13:39:37

  Над 50 души административен персонал и работници от "Градини и паркове" участваха в днешното почистване на Дановия хълм. В съвместната акция на Община Пловдив, район "Централен", "БГ Бъди активен",БЧК, Спалео клуб "Пълдин", "Аварийно спасяване Пловдив", други сдружения и фирми участваха и още над 100 доброволци. 

  "Благодарни сме на всички хора, които активно помагат за опазването и развитието на зелената система в града", коментира директорът на общинското предприятие Веселин Козарев.

  По думите му само за няколко часа от склоновете на хълма са събрани десетки чували с битов отпадък. Окосена е тревата, премахнати са клони, почистени са всички алеи, както и водостоците край Часовниковата кула, по които се предвижда скоро - за първи път след повече от 40 години, да потече и вода. Извозени са 6 камиона с отпадъци.

  Веселин Козарев увери, че "Градини и паркове" ще продължи да полага всекидневни грижи за Дановия хълм и призова резултатът от направеното днес добро дело с участието на доброволците да се съхрани възможно най-дълго.

  Вижте повече тук  >>

 • Кметът Здравко Димитров инспектира компостиращата инсталация

  Кметът Здравко Димитров инспектира компостиращата инсталация

  2021-05-13 14:58:47

  Всичката окосена трева, листата и шумата, клоните от санитарните резитби в целия град вече се извозват в компостиращата инсталация. Това заяви директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев пред кмета Здравко Димитров и ресорния заместник-кмет Анести Тимчев при днешната им проверка на работата в обекта.

  Екипът от 10 души е обучен и се справя добре. На площадката са събрани първите 8 купа биоразградими отпадъци, като температурата и влажността при процеса на компостиране се следят всекидневно. След по-малко от месец ще е готов и първият компост собствено производство, който ще се използва за зелената система на Пловдив, увери пряко отговарящият за инсталацията заместник-директор на общинското предприятие инж. Николай Чунчуков.

  Предвижда се екосъоръжението да преработва около 15 000 тона зелен отпадък годишно и да произвежда близо 7000 тона компост. 

  „Освен екологичния ефект, въвеждането в експлоатация на новата инсталация ще намали обема на отпадъците, които се депонират на сметищата в Цалапица и в Шишманци и това ще удължи експлоатацията им. Същевременно се спестяват милиони левове средства от таксите за депонирането на всеки тон отпадък, които общината да инвестира в така наречената кръгова икономика и зелени политики“, коментира кметът Здравко Димитров.

  Компостиращата инсталация беше открита в края на миналата година след успешно реализирания проект по оперативна програма „Околна среда“ на стойност около 9 млн. лв.

  Вижте повече тук  >>

 • „Градини и паркове“ се включват в поредна акция за облагородяването на Дановия хълм

  „Градини и паркове“ се включват в поредна акция за облагородяването на Дановия хълм

  2021-05-11 09:31:09

  Десетки служители на „Градини и паркове“ ще се включат в насрочена за 15 май (събота) акция за облагородяване на Дановия хълм, анонсира директорът на общинското предприятие Веселин Козарев.

  Това е поредната съвместна инициатива на Община Пловдив, район „Централен“, „БГ Бъди активен“, други сдружения и организации  за превръщането на Сахат тепе в още по-привлекателно място.

  „Всекидневно се грижим за приветливия вид на тепето. Наскоро там разчистихме суха растителност, осигурихме проходимостта по пътеките. Благодарни сме за всяка доброволческа акция, която допринася за облагородяването на тази природна забележителност“, отбеляза Козарев.

  За идната събота се предвижда да бъдат оформени каналите на  водостоците по двата склона край Часовниковата кула, като целта е на следващ етап по тях да се пусне и водата. Очаква се доброволци да се включат в почистване на стълбищата от новоизрасли във фугите бурени. Началото на акцията е в 11:00 часа.
  Вижте повече тук  >>

 • Милиони цветя ще красят Пловдив през лятото

  Милиони цветя ще красят Пловдив през лятото

  2021-05-05 09:00:05

  Над 2 000 000 цветя и това лято ще украсят Пловдив. Още следващите седмици летните видове поетапно ще заменят теменужките, паричките и другите двусезонни в парковете и градините.  Това заяви директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев след проверка в разсадника. Именно там общинското предприятие се грижи за растенията, които се използват за озеленяването на града.

  В оранжериите се отглеждат цветята, с които предстои да се оформят нови красиви фигури в лехите из парковете. Най-много е бегонията, но по количество почти не ѝ отстъпват тагетис, винка, далия, портулака, колуес, мушкато и петуния.

  До дни в централната пешеходна зона започва поставянето на кошниците с цветя по стълбовете за осветление. Знакови градски пространства отново ще бъдат разкрасени с обкичени от цветя атрактивни спираловидни вази.  Вижте повече тук  >>

 • Заедно с граждани ОП „Градини и паркове“ облагородява междублоково пространство

  Заедно с граждани ОП „Градини и паркове“ облагородява междублоково пространство

  2021-04-29 13:25:28

  С нови дръвчета и храсти е облагородено междублоково пространство на ул. „Кукуш“ в район „Южен“. Засадени са няколко ясена, както и цъфтящи в различни багри ружи,  керии и рози.

  В днешната акция се включиха директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев, заместникът му инж. Георги Николаев и ландшафтният архитект Десислава Танчева. Заедно с тях бяха и жители от квартала – част от гражданите, които преди няколко месеца настояха пред общинското предприятие да им помогне за облагородяване на зелената площ около домовете им.

  И досега там са полагани грижи. Хората дори сами са садили растения, боядисали са съоръженията на детския кът, но смятат, че мястото има потенциал да стане по-привлекателно.

  „Обещахме и изпълняваме поетия ангажимент. Поемаме грижата за редовното поливане и доброто развитие на новите насаждения. Наесен ще засадим още дървета и храсти. Скоро ще подменим и няколко стари пейки“, каза Веселин Козарев.

  Той увери, че в предприятието откликват на всяко заявено желание от страна на пловдивчани за съдействие при облагородяване на междублоковите пространства. Телефонът на „Градини и паркове“ е 032/624 301.

  Вижте повече тук  >>