„Градини и паркове“: Не влизайте във фонтаните, пазете ги чисти!


2023-08-01 13:36:29

„Нека гражданите не влизат във фонтаните, за да остане водата в тях поне за седмица чиста!“ – призовават от „Градини и паркове“.

Поводът за този апел са няколко случая от последните дни, когато служители на общинското предприятие лично са станали свидетели как някои пловдивчани посред бял ден се разхлаждат в най-новите шадравани, изградени при реконструкцията на площад „Житен пазар“.

Всяка сутрин водата е с цвят на боза, защото вечер там си играят и много деца, които хвърлят пръст, пръчки и различни предмети. Макар поддръжката на обекта все още да не е предадена официално на „Градини и паркове“, за да се запази приветливият вид на градинката, се налага работници всеки ден да чистят съоръжението.

При много от другите фонтани ситуацията е същата, а с наличния  персонал тази всекидневна поддръжка е невъзможна. Сходно е положението и с рекордните като брой над 60 градски чешми. Хората искат да пият вода от тях в жегите, но все се намира някой, който нещо да счупи или открадне, констатират от предприятието. Като конкретен пример дават чешмата на площад „Никола Мушанов“ пред областната администрация, която тези дни е ремонтирана за десети път от началото на сезона.

От „Градини и паркове“ изрично посочват, че нищо не е безплатно. Към всяка обществена чешма е монтиран водомер и изразходваната вода на практика се заплаща  от пловдивските данъкоплатци, за тяхна сметка е и почистването на фонтаните.