"Градини и паркове" работи с нов уред за диагностика на дърветата


2019-07-01 08:29:07

За първи път Община Пловдив разполага с уред за диагностика на дърветата. Става въпрос за резистограф. Закупен е преди около два месеца от дирекция „Екология“ за около 20 хиляди лева и е предоставен за работата на „Градини и паркове“. Това съобщи директорът на общинското предприятие Стоян Алексиев.

Уредът е много полезен, тъй като помага да се добие ясна представа за състоянието на конкретно дърво. Чрез тънки по няколко милиметра свредла може да проникне – без да наранява живите тъкани,  на много и различни места, височини и посоки в стъблото и дори в клоните. Работи на принципа на съпротивление на материалите. Върху дисплей се визуализира графика, която показва дали има промяна в структурата на дървесината. Диаграмата може да бъде разпечатана, тъй като към уреда има и принтер с Bluetooth връзка.

Не е нужно резистографът да се ползва на всяко дърво, а там, където има съмнения заради образували се хралупи, засъхнали  корони и други части. Най-много дървета досега са проверени в Цар-Симеоновата градина, но и на други места, където е необходимо. След диагностициране на проблеми се спазва установеният ред за предприемане на съответните санитарни дейности – прави се предписание от експертна комисия и се издава заповед от районния кмет.
Уредът потвърди съмненията за няколко дървета в Цар-Симеоновата градина и на 5-6 от тях вече са съкратени короните. Повечето са конски кестени, които са сред най-опасните видове дървета с рискове от инциденти.

С уреда работи висококвалифициран лесоинженер от предприятието заедно с еколози  от районните кметства. Информацията се получава много бързо – в рамките на 2-3 минути.