3 млн. цветя всяка година красят паркове и улици


2023-09-06 09:03:20

Публикация в празничното издание „Пловдив рестарт“ на вестник „24 часа“

Нови 55 хиляди храста рози са засадени през последните 4 години в разделителните ивици на булевардите и други зелени градски пространства в Пловдив. Те цъфтят от началото на май почти до края на декември.

Средногодишно се засаждат около 3 милиона цветя собствено производство. Ландшафтните архитекти от „Градини и паркове“ разработват проекти за нови цветни фигури в най-представителния парк на Пловдив – Цар-Симеоновата градина.

Цветната красота се допълва от пълните с каскадна петуния и мушкато 128 кошници по стълбовете за осветление и 28-те спираловидни саксии. Те са разположени в централната градски част и по други знакови места.

След основно почистване и реставрация емблематичният фонтан с пеликаните на площад „Стефан Стамболов“ блесна с цялата си красота, както при изграждането му през 60-те години на миналия век. Всекидневно около него се снимат туристи.

Предприятието, което се грижи за зелената система на града, се обогати с 21 машини. Това са 4 автовишки, 4 дробилки, които превръщат клоните в чипс, 6 електрически малки самосвала, голям трактор с инвентар, 6 електрически вакуумни листосъбирача, малък челен товарач и камионче.

Новата техника беше представена пред кмета Здравко Димитров през март в базата на компостиращата инсталация, която е изградена по европейски проект на общината и е предадена за стопанисване на предприятието. Кметът дори лично изпробва как работят вакуумните листосъбирачи, подкара и един от новите електрически самосвали.

Една от най-ценните придобивки е големият трактор с мулчер и друг прикачен инвентар, който много бързо коси тревата върху големи площи. По този начин се пестят средства и време, а работниците, които замества, се пренасочват да обработват по-малките вътрешноквартални пространства.

Нови вакуумни листосъбирачи са като прахосмукачки и предимство е тяхната мобилност. Работят безшумно и не вдигат прах.

А 6-те малки електрически самосвала са разпределени по районите в града и са удобни, защото са леки и не нарушават алейните настилки. С тях се превозна растителен отпадък и инвентар.