Антон Георгиев: Ще обновим старите и занемарени градинки в кварталите


2024-04-23 09:37:21

Директорът на „Градини и паркове“ Антон Георгиев пред вестник „Марица“, автор на интервюто Валентина Йеремиева

- Г-н Георгиев, извършва ли се санитарно прочистване на „Лаута“ и в парка на Гребния канал? Според обследването, направено от общинското предприятие „Градини и паркове“, голяма част от дърветата в този парк са болни. Много изсъхнали дървета има и в парк „Отдих и култура“.

- Не е минал и месец от четвъртата поредна мащабна акция за прочистването на лесопарка „Лаута“ от прекършени, сухи и болни опасни дървета. „Мисия Лаута“  започна по инициатива на Костадин Димитров през третия му мандат като кмет на район „Тракия“ и продължава сега. През всичките години г-н Димитров направи много за облагородяването на лесопарка и разширението му с над 80 декара и 2000 нови дървета в южна посока.  „Лаута“ се възроди като едно от любимите места на пловдивчани. Сигурен съм, че като кмет на Пловдив Костадин Димитров ще направи още повече.

В последната акция се включиха стотици доброволци. Ние обаче работихме на терен над три седмици. Предварително подготвихме растителността за по-лесното ѝ изнасяне към алеите, а след това продължихме транспортирането ѝ до компостиращата инсталация.

Санитарно прочистване на паднали и изсъхнали дървета редовно правим и на Гребната база. След като смогнем с косенето, там също предстои да насочим много хора и техника.  

- Какви са намеренията ви за тези зелени площи, за да станат по-привлекателни?

- Състоянието на част от растителността в „Лаута“ е тревожно. Това се потвърждава от направено със съдействието на Лесозащитната станция фитосанитарно обследване на дърветата. И за парк „Лаута“, и за „Отдих и култура“ са необходими  проекти, съобразени с мнението на експертите и гражданите, с които да се кандидатства за финансиране от европейските фондове.

Задачата на „Градини и паркове“ е да поддържаме зелената система на града. Имаме идеи как да го направим по-добре. Затова сменяме  политиката на предприятието.

- Какви промени предвиждате? В предходния мандат е направен оглед на тъй наречените кални пространства, предимно между блоковете.

- Освен всекидневните грижи за централните паркове и градини, ще акцентираме и върху възстановяването на стари и занемарени паркови пространства. Това означава пълна рехабилитация и изграждане на автоматизирани поливни системи, ново затревяване и моделиране на терена, внасяне на по-атрактивна декоративна растителност с преобладаващи вечнозелени видове. Изцяло ще променим облика на зелените площи, предназначени за широко обществено ползване.

Идеята ни е да се подобри качеството на живот по кварталите, независимо в коя точка на Пловдив се намират. Започнахме вече да проектираме и прекрояваме тези стари паркови пространства, за да добият истински европейски вид. 
 
- Започнахте ли обследване на дървета в града със специална апаратура и какъв процент приблизително се нуждаят от подмяна?

- Заедно с районните еколози непрестанно правим обходи за потенциално опасни дървета, включително и по сигнали на граждани. Винаги когато имаме съмнения, че някой вид може да създаде проблем, правим проверка и със специализирания уред резистограф, който притежаваме. В Пловдив има стотици хиляди дървета с различни качества и дълголетие. Там, където се наложи да отстраним дърво, компенсираме с друго, което е с по-добри екологични качества.

  - Преди време, в мандата на Славчо Атанасов, имаше конкурс за най-добре поддържана градинка. Такъв конкурс организираше и кметът Костадин Димитров в „Тракия“. Имате ли намерение да последвате неговия пример?

- На този етап конкурси не смятаме да организираме. Оставяме инициативата на районните кметове. Но гарантирам, че ще съдействаме на всеки гражданин, който се обърне към нас с желанието да предоставим декоративна растителност и цветя за облагородяване на междублоково пространство. Единственото ни условие е след това да се поеме грижа за предоставените растения. 
 
- Как ще подобрите поддръжката на тепетата?

- Състоянието на растителността по тепетата е сходно с това на „Лаута“ и Гребната база. Основен проблем са инвазивните видове, най-упоритите сред които са айлант и  акация. Стремим се да ги отстраняваме, за да не се нарушава екоравновесието в тези защитени територии. На Младежкия хълм например има няколко ендимита тревисти видове, сред които са срещаните само тук и никъде другаде в света подуточашковото клинавче и румелийската жълтуга.  Някои дървета замират, тъй като кореновите им системи се   развиват върху ограничения върху скалите почвен хоризонт. Общината има програма за управление на тепетата. Има и амбициозни проекти, които поетапно се реализират.

- С какъв бюджет разполага предприятието, достатъчни ли са тези пари и каква площ с колко души персонал се поддържа?

- Приетият от Общинския съвет бюджет на „Градини и паркове“ за 2024 г. е около 11 млн. лв., а щатът е от  560 души.  Стремим се да интегрираме повече машини в предприятието, за да улесним и направим по-ефективно поддържането на около 8-те хиляди декара зелени площи, за които се грижим. Само за последните два месеца закупихме две много полезни нови машини. Едната е за преместване и пресаждане дървета. Вместо да отрежем дърво заради изграждането на нова инфраструктура, можем да го преместим на друго място, без да похабяваме растителността.

Съвсем навреме общината ни отпусна средства и само за 30 хил. лв. закупихме нова машина за косене, която заменя 10 работници. Ефектът вече е налице. Обработваме огромни тревни площи буквално за часове, а през това време служителите ни с тримери и роторни косачки премахват тревата в по-малките междублокови пространства. Разчитаме догодина да имаме по една такава машина във всеки район. Всичко това води до по-рационалното изразходване на отпуснатите според възможностите на бюджета средства.

- Ще има ли и това лято достатъчно цветя в Пловдив?

- Нека още се порадваме на есенно-пролетните цветя. От началото на юни ще ги заменим със стотици хиляди стръка летни видове. Още преди Цветница ще разкрасим централната пешеходна зона с висящите по електрическите стълбове кошници с цветя. Ще изнесем и спираловидните саксии, в които вече засаждаме петунии и мушкато. Вече разцъфтяха и розите. От началото на годината са засадени над 5000 храста рози.
 
Визитка

Антон Георгиев е роден на 22 март 1986 г. Средното си образование  завършва в Строителния техникум, специалност „Парково строителство и озеленяване“. Продължава висше образование в Аграрния университет, където се дипломира първо като бакалавър по екология и опазване на околната среда, а след това като магистър със специалност „Декоративни растения и ландашафтен дизайн“.

Започва работа по специалността си в „Градини и паркове“ – като помощник-техник, технически ръководител на район, главен експерт. След това работи в частна фирма за озеленяване. Оглави общинското предприятие „Градини и паркове“ през ноември м. г.