Булевардите в Пловдив разцъфтяха за празника


2021-09-04 13:58:46

Публикация във вестник „Марица“, автор Валентина Йеремиева

Хиляди цветя, посадени по основните булеварди, радват очите на пловдивчани и гости на града в края на лятото и в навечерието на празника.

В разделителните ивици на бул. „Кн. Мария Луиза“, "Цар Борис II Обединител“, „Никола Вапцаров“, „Христо Ботев“, „България“ и на много други места са засадени над сто хиляди розови, бели и червени рози. Те цъфтят от пролетта до късна есен, а увивните храсти, които се подрязват от работниците на ОП „Градини и паркове“, разцъфтяват два пъти в годината.

Навсякъде, където са засадени рози, са прекарани поливни системи и не се налага водоноски да пречат на трафика, както беше до преди години.

Бегонии, тагетис, наричан още слънцето на градината, пламък, колеос, с който са оформени цветните фигури в Цар-Симеоновата градина , както и десетки други видове, се отглеждат в оранжериите на „Градини и паркове“ на Рогошко шосе. Собственото производство спестява доста пари за градския бюджет, тъй като не се налага да се плаща за разсада, обясняват от предприятието.

Цветята се сменят два пъти в годината. През есента  тъй наречените зимни видове ще се засаждат в края на октомври.

Пловдивчани, които се грижат за пространствата до техните къщи и блокове, коментират, че ако повече хора решат да засадят дървета, храсти или цветя под прозорците си, целият град ще стане като градина, приятна за очите. 

Снимка Наташа Манева