Дановият хълм преобразен в райско кътче за отдих


2013-05-15 14:14:58

Дановият хълм, известен сред пловдивчани и като Сахат тепе, е изцяло преобразен и е на път както да стане едно от любимите места за отдих, така и да влезе в картата с туристическите маршрути в града.

В това се убеди кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при посещението си в обновения парк на върха на тепето.

Само за два месеца със собствени сили и без допълнителни средства по поръка на кмета превърнахме пущинака в едно от райските кътчета на Пловдив, разказа директорът на ОП „Градини и паркове” Стоян Алексиев.

Служителите на предприятието възстановиха алеите, чешмичката с лъвчето, шадраванчено, изградиха нова питейна фонтанка, ново осветление, озелениха и зацветиха, поставиха пейки и кошчета за отпадъци, монтираха ажурна ограда, за да се наслаждават посетителите на хълма безопасно на разкриващия се красив изглед към Пловдив.

Мястото сега е много по-приветливо. Направихме санитарна сеч по склоновете на тепето, наесен ще засадим нова подходяща растителност от местни видове, отбеляза кметът инж. Иван Тотев. Според него оживлението с посетители, което вече се забелязва, ще допринесе за опазване на направеното.

В момента общината работи по проект за осъществяването на достъп до тепето откъм Главната улица по стълбите на бившия бар „Каменица”, предвиждат се туристически информационни табели.

Много малко пловдивчани знаят, че нашата Часовникова кула е най-старата не само в страната, а и на Балканския полуостров, посочи кметът. По нея са запазени исторически символи и надписи. Свалената в момента основна табела след почистване от слоевете спрейове отново ще бъде монтирана с превод на текста, уточни инж. Тотев.