Десетки нови дървета и стотици храсти обогатяват зеленината по бул. „Княгиня Мария Луиза“


2019-02-18 11:51:00

С нови 1420 храста и над 50 широколистни и иглолистни дървета се обогатява растителността по бул. „Княгиня Мария Луиза“, съобщи директорът на ОП „Градини и паркове“ Стоян Алексиев. Озеленяването е част от проекта за благоустройството на централната градска зона по оперативна програма „Региони в растеж“. 
   
Работници на общинското предприятие заравниха терените в участъка от църквата „Света Петка“ до бул. „Източен“, обогатиха почвата с хумус, а по проекта е изградена и поливна система. Само върху 50 квадратни метра днес бяха засадени 250 храста от вида лигуструм и 30 броя форзиция, както и едно дръвче червен дъб. Сред предвидените за засаждане видове са също явори, липи, туи, лейландси и сребристи кипариси, хвойни и др. Навсякъде се сее райграс.

Като част от проекта е облагородена и градинката от северната страна на „Княгиня Мария Луиза“  до кръстовището с бул. „Източен“, където в лехите общинска собственост вече също е засадена нова растителност.

Директорът на „Градини и паркове“ Стоян Алексиев подчерта, че са оформени короните на всички дървета. В целия участък се е наложило премахването само на 5 броя: голямо дърво от вида полски ясен в градинката „Света Петка“ – заради загниване и опасност да падне върху пешеходци и автомобили; една малка изсъхнала албиция и също малка загнила липа, както и други две дървета, израснали върху канализацията на жилищен блок. Всяка санитарна дейност се извършва след експертиза и издадена от районния кмет заповед.