Директорът на ОП "Градини и паркове" Веселин Козарев пред вестник „Марица“ за почистването на речното корито


2020-10-27 08:40:36

Публикация във вестник „Марица“, автор Росен Саръмов

По тема за почистването и поддържането на речното корито от вестник „Марица“ потърсиха мнението на директора на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев, който отговори на поставените въпроси:

- Вече около 9 години имаме специализирано звено, което се грижи за коритото на реката. Може ли с някаква нова техника да се реши проблемът с джунглата в реката?

- Вече 9 години осигуряваме проходимостта на  речното корито на Марица при високи води като защита на града от наводнения. Самораслите храсти и дървета се премахват още докато са малки. Бригадата се състои от 7 души, разполага с моторни храсторези и надуваема лодка с двигател, с която да достига до островите. Тръгнат ли да избуяват издънките на дърветата, бригадата влиза вътре да чисти цялата, около 10-километровата ивица. Междувременно израснаха много големи дървета. Работата по островите напоследък е затруднена и за това, че каквото сме отрязали там, няма как с надуваемата лодка да се извози на брега. Надделява мнението, че е време да се извърши по-цялостно почистване на растителността от речното корито, което да включва изкореняване и извозване на останалите по островите отпадъци. „Градини и паркове“ няма капацитет за такава мащабна дейност.   

- Достатъчни ли са само резачките за работа в реката?

- Техниката, с която разполагаме, е достатъчна за профилактика, но периодично е нужно основно почистване на коритото, след което отново да продължим с превантивните дейности.

- Има ли друг град у нас, който да трябва да се грижи за 10 километра речен бряг?

- Има градове и с по-дълги речни корита на своите територии, но не ми е известно къде другаде се извършва постоянна превенция със собствен ресурс.