Фонтанът с пеликаните блести след реставрацията, пускат го за Гергьовден


2023-05-05 11:22:44

Фонтанът с пеликаните на площад „Стефан Стамболов“ отново блести с цялата си автентична красота. По-младите пловдивчани и гости на града   за пръв път ще го видят такъв, какъвто е изглеждал при изграждането му в края на 60-те години на миналия век. Това заяви директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев, по чиято инициатива бе извършена реставрация на съоръжението.

Служители на общинското предприятие монтираха художественото осветление, вече пълнят фонтана с вода и подготвят пускането му за Гергьовден.

„Интересна, но и трудна задача се оказа да възстановим доста повредения  фонтан, който е една от емблемите в центъра на града“, призна роденият в Пловдив великотърновски скулптор Денислав Сираков, ръководител на екипа по реставрацията.

По думите му три седмици е продължило почистването на каменното корито. Намазано било с някаква неизвестна субстанция, наподобяваща  пластове блажна боя. Това скривало истинската красота на розовия и черен гранит – ценни и скъпи в момента материали, от които е направен  фонтанът. Работило се е много внимателно – ръчно и механично, с контролиран топлинен натиск.

След почистването пък на бронзовите пеликани с пясъкоструйка дори се открила щампата на майстор Павел Камбуров, който някога ги е изработил в цех за художествено металолеене в Карлово. Отново са отлети липсващи от фигурите елементи, заварени са и възстановени. Пеликаните са патинирани и лакирани, за да изглеждат като едно време, а и да не им влияят атмосферните условия.

Директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев допълни, че цялата облицовка е обработена със специално предназначен за фонтани  италиански реставрационен препарат, който запазва автентичния вид на камъка и не позволява водата да навлиза в него и да го нарушава.