Кметът Здравко Димитров инспектира компостиращата инсталация


2021-05-13 14:58:47

Всичката окосена трева, листата и шумата, клоните от санитарните резитби в целия град вече се извозват в компостиращата инсталация. Това заяви директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев пред кмета Здравко Димитров и ресорния заместник-кмет Анести Тимчев при днешната им проверка на работата в обекта.

Екипът от 10 души е обучен и се справя добре. На площадката са събрани първите 8 купа биоразградими отпадъци, като температурата и влажността при процеса на компостиране се следят всекидневно. След по-малко от месец ще е готов и първият компост собствено производство, който ще се използва за зелената система на Пловдив, увери пряко отговарящият за инсталацията заместник-директор на общинското предприятие инж. Николай Чунчуков.

Предвижда се екосъоръжението да преработва около 15 000 тона зелен отпадък годишно и да произвежда близо 7000 тона компост. 

„Освен екологичния ефект, въвеждането в експлоатация на новата инсталация ще намали обема на отпадъците, които се депонират на сметищата в Цалапица и в Шишманци и това ще удължи експлоатацията им. Същевременно се спестяват милиони левове средства от таксите за депонирането на всеки тон отпадък, които общината да инвестира в така наречената кръгова икономика и зелени политики“, коментира кметът Здравко Димитров.

Компостиращата инсталация беше открита в края на миналата година след успешно реализирания проект по оперативна програма „Околна среда“ на стойност около 9 млн. лв.