Модата с палмите в Пловдив отмина, заменят ги чинари, липи и явор


2020-09-04 14:05:12

Над 3 милиона цветя разкрасиха града тази година. Ако трябваше да ги купим, щяхме да платим тройно по-скъпо, казва шефът на „Градини и паркове“

Публикация в специалното приложение „Пловдив рестарт“ на  вестник „24 часа“ по случай Деня на Съединението и празник на Пловдив 6 септември

Автор: Радко Паунов

Палмите, които преди години бяха на мода в центъра на Пловдив, вече не са актуални. Засадените край Джумая джамия си остават като екзотика.

„Несмятаме да садим повече палми. Струват ми се безсмислени дискусиите около 20-ината, които са много малка част от градския пейзаж. Трите най-големи палми, които бяха пред католическата катедрала, са преместени в зоопарка пред хабитата на камилите“, казва изпълняващият длъжността директор на „Градини и паркове“ инж. Георги Николаев.

Преди години в града се разгоря дискусия трябва ли растителността да се заменя с палми. Поддръжниците изтъкваха, че заради затоплянето на климата този вид дървета са подходящи. Ландшафтни инженери твърдяха обратното. „Имат грозно рошаво стъбло, листата им непрекъснато съхнат и трябва да се режат“, посочи арх. Георги Селенски.

Според шефа на „Градини и паркове“ по-подходящи са например пирамидалният дъб, който е засаден по бул. „Васил Априлов4, също така чинарът, липата, полският ясен и яворът.

„Наблягаме на видове, които понасят специфичните климатично условия,

имат дълъг живот
и са безопасни


за гражданите и инфраструктурата“, подчертава Николаев.

През последните години се засаждат средно около 2000 нови дървета. Тази пролет са засадени 440 иглолистни и 300 широколистни. Сред тях преобладават няколко вида борове, кипариси, туи, магнолии. Растителността е обогатена с още 5000 храста и 3200 рози. С част от новите насаждения са заменени пречупени или унищожени дървета. Почти 300 нови фиданки се появиха в кварталите на юг от Марица, които бяха обновени по „Региони в растеж“. Озеленен беше и самият крайбрежен булевард.

Според Николаев огромен е

потенциалът на
междублоковите пространства


Ако те бъдат правилно развити с поливни системи за поддръжка, там биха се оформили китни паркове.
В момента 630 души в общинското предприятие поддържат 8000 декара зелени площи с бюджет 7 млн. лв. Облагородяват се запустели пространства.

„Хората нито за миг по време на пандемията не са спрели да работят. С маски на устата те косяха треви, поддържаха зелени площи, кастриха дървета“, посочва директорът.

По думите му в най-тежките дни по време на пандемията служителите оградиха със сигнално-охранителни ленти всички забранени за достъп паркове, градинки, детски и фитнес площадки, пейки. Отделно всеки ден възстановяваха скъсаните ограждения от хора, които не зачитаха мерките.

„Нови паркове трябва да се изграждат върху площите, които според Общия устройствен план на града са предвидени за озеленяване. С такова предназначение са 60 дка зад паметника та хан Крум в район „Тракия“. Работи се по превръщането на бившата детска градина „Мир“ в парково пространство“, изтъква Николаев. Той е категоричен, че огромен потенциал има проектът за

лесопарк „Марица“
от 600 декара


Това е зоната около Гребната база. Но за реализацията са нужни огромни средства, а в условията на коронакризата на този етап ги няма.

Истинска разходка за очите е разходката по пловдивските булеварди „Княгиня Мария Луиза“, „Шести септември“, „Христо Ботев“, „Санкт Петербург“, „България“ и „Найчо Цанов“. Средните ивици са обсипани с над 100 000 храста рози. Те цъфтят от май до късна есен.

„Над 3 милиона цветя и тази година разкрасиха Пловдив въпреки пандемията. Теменужки, парички, незабравки и други бяха засадени още наесен, а през май-юни ги заменихме с над 2 милиона литни видове – бегония, далия, петуния и много други“, добавя Николаев.

Общината не е похарчила стотинка за външна доставка на цветя. Преди 10 години „Градини и паркове“ имаше 10 оранжерии, сега са 10 и в тях се произвежда разсадът. Така в началото на лятото собствената продукция е била за 650 000 лева. „Ако трябваше да я купим на пазарни цени, стойността ѝ щеше да е три пъти по-висока“, изчислява директорът.

Собствено производство са и голяма част от декоративните храсти и дървета. Николаев припомня, че на десетки километри се простират поливните системи за капково напояване. Само тази пролет били подновени над 30 км по бул. „Княгиня Мария Луиза“, „Шести септември“, „Найчо Цанов“ и на други места.

Разходката по главната улица на Пловдив става още по-приятна заради

висящите кошници
с над 10 000 живи
цветя


Те са захванати за осветителните стълбове и се стичат като водопади. Многоетажните спираловидни саксии, наричани още „цветни пирамиди“, допълват градския пейзаж. Те са разположени на знакови места – в Цар-Симеоновата градина, на площад „Стефан Стамболов“, край Римския стадион, в кв. „Капана“, Гребната база и до Малката базилика.

Специалното приложение на „Пловдив Рестарт“ може да се изтегли от тук:

https://www.24chasa.bg/novini/article/8975066