Над 50 градски чешмички разхлаждат пловдивчани през лятото, пускат ги идния месец


2019-03-21 11:20:36

От началото на април в 6-те района на Пловдив поетапно ще бъдат пускани  над 50-те чешмички за обществено ползване. Те са разположени в паркове, градини и на други оживени места. Където е необходимо, ще се направят ремонти, така че в началото на май всичките да работят, увери директорът на общинското предприятие „Градини и паркове“ Стоян Алексиев.

По график всяка година чешмите се зазимяват в края на октомври. Това се прави, за да се предотврати замръзването и спукването на водопроводните тръби поради ниските температури през зимните месеци. Работният им режим се възстановява през май, но последните години въвеждането в експлоатация започва още през април. 

По думите на Стоян Алексиев към момента броят на чешмите е увеличен почти двойно в сравнение с преди около 10-ина години. Много от тях са възстановени по инициатива на „Градини и паркове“, но значителна част – и благодарение на дарители. Със съдействието на общинското предприятие редица спомоществователи изградиха и подариха на Пловдив съвсем нови чешми.

Още през 2010 г. към всяка чешмичка е поставен водомер и изразходваната вода се заплаща от общината. За да се предотврати разхищението на безцененния природен ресурс, а и да се спести от сметките, миналата пролет към питейните фонтанки бяха монтирани  електрически механични устройства, чрез които водата от чешмите тръгва автоматично в часовете, когато в парковете има хора. „Макар да има спирателни кранчета, опитът показа, че почти никой не посяга към тях, а не може да си позволим без нужда да се пилее на вятъра вода през нощта“, коментира Стоян Алексиев.

Той напомни, че миналото лято много градски чешми многократно пресъхваха заради поредица атаки от вандалски прояви.  Случваше се за часове да не работи нито една от фонтанките в Цар Симеоновата градина. Само за няколко месеца миналото лято там бяха правени близо 20 ремонта. Имаше случай на откраднати кранчета минути след като екипът приключи възстановяването на нанесена предишна щета. Чешмичката в градинката „Седмият хълм“ до Джумаята беше ремонтирана 5 пъти, изтръгната из основи бе питейната фонтанка на площад „Чехов“.   

„Отново възстановяваме всички чешмички, но нека гражданите да ги пазят и да не са безучастни, когато някой ги руши – да реагират или веднага да сигнализират на телефон 112“, призова директорът на ОП „Градини и паркове“ Стоян Алексиев.