Община Пловдив с превантивни мерки спрямо опасни дървета


2018-09-20 08:57:54

Експерти от ОП „Градини и паркове“ и районните еколози постоянно правят огледи за опасни дървета в 6-те района на Пловдив. Това заяви директорът на общинското предприятие Стоян Алексиев за вестник "Телеграф" по повод питане за превенцията, която Община Пловдив осъществява спрямо потенциално опасни дървета на територията на града.

Когато се налага отстраняването им, комисия специалисти от районното кметство и предприятието пише санитарна експертиза. При по-голям брой засегнати дървета се кани представител на общината, а ако трябва да се предприемат мерки в защитените зони, в комисията задължително се включва и експерт от РИОСВ. На базата на изготвената експертиза районният кмет подписва съответната заповед, а „Градини и паркове“ я изпълнява. Директорът обясни, че при аварийни ситуации, когато трябва да се действа на момента, се съставя протокол за аварийно отстраняване.

Според Алексиев най-опасни са дърветата със загниване по стъблото и разклоненията. При наличие на гъби, които причиняват гниене на дървесината, се разрушава структурата на дървесните влакна и от такива дървета се чупят големи клони, пречупват се цели стъбла и могат да станат причина за инциденти. В много случаи тези загнивания не могат да се видят при външен оглед, защото дърветата на практика са зелени, но са в пъти по-опасни от изсъхналите дървета. Сред най-опасните са конският кестен, сребролистият явор и тополите.

При ураганен вятър всички дървета стават опасни, затова в такива ситуации хората трябва да бъдат много внимателни, предупреждават от „Градини и паркове“. От началото на годината в Пловдив са паднали около 40 дървета, почти всички при аварийни ситуации: 14 дървета при бурята на 18 януари, когато поривите на вятъра достигаха скорост от 90 километра в час, и 17 дървета – в разразилата се нощна стихия с много силен дъжд на 25 май, по 2-3 дървета паднаха от бурите на 28 юни и 22 юли. Ураганните ветрове бяха изтръгнали от корен големи здрави дървета.

Изсечените или отстранени по някаква причина дървета се подменят с видове, подходящи за конкретното място. Има определена група широколистни и иглолистни дървета, за които е доказано, че са подходящи за климата в Пловдив и се развиват добре, че са с по-здрава дървесина и не са опасни както за гражданите, така и за инфраструктурата. Сред тях са чинар, липа, ясен, няколко вида явор и дъб, два-три вида бор, ела, сребрист смърч и почти всички кипарисови.

„Стремежът ни е новозасадените дървета да надвишават значително броя на отсечените. Всяка година засаждаме по над 2000 нови местни видове дървета с висока екологична стойност, повечето от които отглеждаме сами“, каза директорът на „Градини и паркове“ Стоян Алексиев.

По думите му вместо да помагат за развитието на зелената система, „екоактивисти“ необяснимо защо се опитват да пречат. Преди около два месеца например екосдружение обжалва проекта за най-мащабното залесяване в новата история на Пловдив на територия от 660 декара западно от Гребния канал и приобщаването ѝ към парк „Отдих и култура“. Предвидено е тази есен там да започне засаждането на 14 000 дървета, изграждане на поливни системи, зони за отдих, за което в бюджета за тази година с решение на Общинския съвет бяха планирани 800 000 лв. Евентуални дела биха забавили изпълнението на проекта.

Алексиев е категоричен, че зелените площи в Пловдив непрестанно се увеличават. Като пример той посочи, че през последните няколко години по инициатива на кмета Иван Тотев парк „Лаута“ се разшири със 75 декара, направен беше нов парк върху 7 декара  буренясало пространство на ул. „Богомил“, на мястото на 50 изсъхнали акации се появи прекрасният парк „Акациева горичка“ с над 100 нови дървета, 25 декара нов парк бе изграден до Братската могила, „Розариума“ също се превърна в привлекателно място за отдих, благоустрояват се градинките във всички райони, правят се нови. Почти навсякъде има поливни системи. Всяка година се засаждат по над 3 000 000 цветя собствено производство, над 50 000 храста рози украсиха града.