ОП „Градини и паркове“ възстановява дръвчета в Алеята на космонавтите


2021-04-12 13:48:04

Три нови иглолистни дървета засадиха на Бунарджика заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов и директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев в залесителна акция е по случай 12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката.

Първото дръвче в Алеята на космонавтите в Пловдив е засадено край паметника на освободителите лично от първия космонавт Юрий Алексеевич Гагарин на 23 май 1961 при посещението му в Пловдив около месец след историческия му полет в космоса.

„Благодарение на науката и развитието на технологиите съвсем скоро се предвиждат „редовни полети“ в космоса, при което ракети да отлитат и да се връщат на земята. Началото към сбъдването на тази смела човешка мечта бе поставена точно преди 60 години с полета на Гагарин“, коментира Тодор Чонов.

След първия човек в космоса десетки други космонавти, посетили Пловдив до края на ХХ век, са засадили по едно дръвче от вида смърч. Поставени са и паметни плочи с точните дати.

От „Градини и паркове“ полагат грижи Алеята на космонавтите да е винаги в добро състояние. Поради скалистата основа на терена някои от засадените през годините смърчове са сменяни многократно. Новите насаждения днес са пред паметните плочи на космонавтите Герман Титов (25 септември 1962 г.), Валери Биковски (11 септември 1963 г.) и Алексей Елисеев (28 август 1970 г.).