ОП "Градини и паркове" коси над 5000 декара тревни площи


2019-04-16 09:41:30

Косенето на зелените площи в Пловдив започна още през март, като някои пространства са обработени по 4-5 пъти. Това отговори директорът на ОП „Градини и паркове“ Стоян Алексиев на запитване от вестник „Марица“.

Вече са назначени и сезонни работници. С тях персоналът в 20-те бригади на предприятието достига около 200 души, които поддържат над 5000 декара тревни площи. Приоритетни са най-посещаваните паркове и градини, кварталните градинки и особено детските площадки. Работи се в пълен синхрон с районните кметства, ОП „Дезинфекционна станция“ и неговите графици за декаризация. Редовно се косят разделителните ивици по булевардите, полагат се усилия за доброто поддържане на междублоковите пространства  и другите публични пространства, каза Стоян Алексиев.

Предприятието разполага със съвременна техника – ръчни моторни коси и моторни косачки. За по-обширните зелени площи в район „Южен“, „Тракия“ и кв. „Христо Смирненски“ се използват и по-големи самоходни машини. Наскоро бяха закупени нови 17 самоходни роторни косачки.

Директорът на „Градини и паркове“ напомни, че косенето на частните парцели е задължение на собствениците. Същото се отнася за държавните и църковни имоти, както и за институциите с делегирани бюджети, включително детските и учебните заведения.