ОП "Градини и паркове" призовава пловдивчани да пазят дръвчетата и цветята на града


2014-03-24 16:11:53

Една от засадените преди няколко дни 29 липички на "Цариградско шосе" осъмна прекършена.

"Струва 36 лева и е купена с парите на пловдивските данъкоплатци. Ден не минава без посегателства", отбеляза директорът на ОП "Градини и паркове" Стоян Алексиев.

За по-малко от месец "Картотеката на вандализЪма", както в общинското предприятие са нарекли папката, в която се събират рапорти и сигнали за нанесените щети, е почти пълна.

20 зюмбюла и 30 нарциса са откраднати от кръстовището до Духовната семинария, 60 лалета от района около сградата на Областната администрация. От площад "22 септември" бяха задигнати 15 храста и още 15 веднага след възстановяването им. Четири чинара изчезнаха от бул. "Менделеев", 11 броя берберис, един китайски мехурник, а две рустифини бяха брутално прекършени, изброи част от щетите Алексиев.

"2 хиляди дървета засадихме миналата година, сега добавяме още над 1500. Обгрижваме всяка фиданка, така че да израсне голямо дърво - укрепваме, окопаваме, напояваме и наторяваме. 72 хиляди лева за нова зеленина са заделени от бюджета на общината, тоест от всички пловдивчани, а недобросъвестни съграждани рушат и се подиграват с останалите", каза директорът.

"Една фиданка струва около 30 лв., розата е към 2 лв., а за тази година предвиждаме 10 хиляди нови рози, хидрантите от така важните поливни системи, които също са честа плячка на крадците, варират от 8 до 30 лв. и всичко това е от джоба на пловдивчани, които заслужено искат градът ни става още по-красив", каза Алексиев.

Нито "Градини и паркове", нито полицията може да сложи стражар до всяко дръвче или цвете, въпросът опира да съзнанието на човека, отбеляза директорът на общинското предприятие.

Той призова към спазване на правилата и собствениците на кучета. Вече из всички райони на града са изградени специални площадки, но стопаните на животните все още предпочитат да ги изведат по нужда в близката квартална градинка. От кучешко препикаване няколко млади борчета на ул. "Скопие" са застрашени да загинат.