Разкрасяват Пловдив с един милион цветя


2020-10-17 14:49:38

Публикация във вестник „Марица“, автор Валентина Йеремиева

Паркове, квартални градинки и  зелените ивици покрай булевардите в Пловдив се разкрасяват, въпреки че  идва студеният сезон. Около 1 000 000 двусезонни цветя  започнаха да засаждат работниците от общинското предприятие „Градини и паркове” с идеята, че  буйният им цъфтеж напролет ще  допринесе за красотата на града.

Най-много на брой са теменужките - виолетови, сини, жълти, оранжеви, жълти, бели и  с преливащи цветове, които виреят добре при местните климатични условия, разказват градинарите. Сред другите видове преобладават белис, по-популярни като парички, и незабравките, които при оформянето на цветни фигури се съчетават със сребристо-зелените цинерария и сантолина.

Около 100 000 стръка са засадени в цветните лехи на Цар-Симеоновата градина. Освен в големите паркове есенни цветя се засаждат също в квартални градинки, разделителни ивици на булевардите, кръгови кръстовища  и дори в междублокови пространства. Избират се места с изградени поливни системи. До края на октомври се очаква есенното засаждане на цветя да приключи в целия град.

Всички цветя са  отгледани  в оранжериите на предприятието. Освен тях са засадени и близо 2000 нови луковици красиви холандски лалета на пл. „Стефан Стамболов“ и в Цар-Симеоновата градина.

През последните години в Пловдив се засаждат средно по над три милиона  цветя - един  наесен и два милиона през май, когато двусезонните се заменят с летни видове, които също са собствено производство на "Градини и паркове“.

Снимка: вестник „Марица“