Шефът на "Градини и паркове": Амбицията ни е да вдигнем нивото на междублоковите пространства и кварталните градини


2020-09-12 13:35:54

Публикация в Plovdiv24.bg, автор Диана Бикова

"Градини и паркове" е общинското предприятие, което се грижи за добрата визия на Пловдив. Негов директор е лесоинженерът Георги Николаев. Той е започнал работа тук веднага след завършването на университета преди 25 години. Николаев е минал през цялата кариерна стълбица - технически ръководител, главен експерт, заместник-директор. След избирането на Стоян Алексиев за кмет на район "Северен", инж. Георги Николаев изпълнява длъжността директор на ОП "Градини и паркове". 

Почти всички гости на Пловдив казват, че градът е много зелен, че им харесва, че има разлика спрямо другите градове. "Ние, които познаваме по-детайлно зелената система, може да се каже, че сме доволни, но според нас има още много възможности да се работи в различни посоки" - казва в интервю за Plovdiv24.bg инж. Николаев.

В Пловдив има приблизително около 9000 дка зелени площи, в които влизат лесопарковите зони, междублокови пространства, големите градски паркове, кварталните паркове, булевардите с прилежащите им площи, които са най-посещаемите места. Поддържането, освен парите от общинския бюджет, коства на служителите много и лична ангажираност, и нерви, и проблеми, разкрива директорът.

Най-честите сигнали през активния сезон са във връзка с окосяване на тревните площи и вдигането на окосената трева и листа. Много обаждания има за оформянето на дървета. "Не смогваме да осигурим навременно изпълнение на всички заповеди за оформяне на декоративна растителност поради капацитета, с който към момента разполагаме" - казва Николаев.

Поливните системи в града дълги години се изграждат и модернизират. Системата не е единна, а е разделена по различни обекти. Работещите съоръжения във всички райони са над 100. Само капковите маркучи са стотици километри, а като цяло поливната система като тръбопроводи са над 200 километра. "Поради специфичния климат в Пловдив е немислима поддръжката на зеленина без системи за поливане. Ние полагаме много усилия за поддръжката, модернизацията и обновяването на тези системи. Тези системи много често стават жертва на вандалски прояви и кражби, което изцяло компрометира поливката на зелените площи и е за сметка на бюджета на предприятието" - коментира шефът.

Растителността в Пловдив ежегодно се подменя. Наскоро е правена справка  последните 5 години и се оказало, че са засадени около 8000 дървета. "Със сигурност може и по-добре, но всичко опира до възможности за последващи грижи за тази растителност. Ние ползваме видове, които са подходящи за условията на град Пловдив - определен набор от широколистни и някои иглолистни дървета. Градът има специфични климатични условия - високи летни температури с ниска атмосферна влажност. Всичко това определя някакъв набор от растения, които се развиват оптимално. Използваме много често чинари, липи, явори, ясени и някои по-малко известни видове. От иглолистните добре се развиват някои кипарисови, няколко вида от боровете, смърч, сребрист кедър и т.н." - разказва Николаев.

Директорът смята, че работещите в предприятието са недостатъчен брой и се надява следващата година да бъдат увеличени. Проведени са разговори с ръководството на община Пловдив, откъдето са изразили разбиране. "Преживяхме малко тежка година, която още не е приключила, затова не можахме да направим кой знае какво като развитие. Стремим се да задържим нивото на поддръжка" - казва той.

Общинското предприятие е изпълнител на два големи проекта за озеленяване през последните години - единият е на бул. "Марица юг" и пространството около Епископската базилика. В десетте оранжерии се отглеждат предимно за отглеждане на цветя. Годишно се произвеждат около 2 милиона цветя, които се засаждат в града. Гражданите могат да си купят растителни видове от "Градини и паркове" съгласно ценоразпис на община Пловдив приет от Общинския съвет, когато има излишък и има интерес. Предприятието продава постоянно дърва за огрев. "Това е продукт, който е добит при санитарни отсичания на дървета и резитби на корони. Продаваме дърва за огрев от най-различни дървесни видове по общинска тарифа, като цената ни е по-ниска от пазарната" - обяснява Николаев.

Предприятието разполага с достатъчно техника спрямо персонала, с който работи. При вариант за увеличаване на групите, които се занимават със санитарно подрязване на дърветата, ще е необходима още техника. "Част от техниката е  амортизирана, поддържа се, но трябва поетапно да се подменя. Нашият стремеж е в рамките на бюджета поетапно да подменяме амортизираната техника и съответно - да закупуваме нова, когато има възможност" - посочва директорът. Най-належащо е закупуването на две или три автовишки, които се използват за оформяне на декоративните дървета.

Амбициите на шефа са свързани с развитието зелената система на града. "Искаме да бъде осигурено по-добро и по-високо ниво на поддръжка, да се обхванат площи, които в момента не са достатъчно добре поддържани - основно междублокови пространства, да се вдигне нивото на поддръжка в кварталните градини и, естествено, да бъдат създадени и нови зелени площи на възможните места, които са отредени за озеленяване. Има такива, които са отредени в общия градоустройствен план, които могат да се ползват като много добър потенциал за развитие на цялата зелена система, за увеличаването й като площ" - разкрива Георги Николаев.

Цялото интервю с и. д. директор на ОП "Градини и паркове" Георги Николаев гледайте в прикаченото видео! –

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Shefut-na-Gradini-i-parkove-Ambiciyata-ni-e-da-vdignem-nivoto-na-mezhdublokovite-prostranstva-i-kvartalnite-gradini-1000034

Снимка: Plovdiv24.bg