Веселин Козарев: Всяка година засаждаме над 2000 дървета, опазихме зеленината в сушата


2023-09-06 09:11:13

Публикация в празничното издание „Пловдив рестарт“ на вестник „24 часа“
 
- Г-н Козарев, може ли Пловдив да се нарече цветен и зелен град?
 
- Определено. В Пловдив всяка година се засаждат стотици хиляди цветя. Откакто съм начело на "Градини и паркове", годишно умножаваме над 2000 дървета  по улици, градини и паркове. Полагаме много грижи, за да бъде Пловдив цветен и красив.

Туристите се

впечатляват

В разсадника отглеждаме различни видове цветя и се стараем да обновяваме цветните фигури, за да е по-привлекателен градът. По цялата главна улица са разположени десетки висящи кошници с петунии. Има и големи саксии тип спирали на различни места в града.

- Това лято сушата и жегата продължиха дълго. Как се справяте с този проблем там, където няма поливни системи?
 
- Успяхме на много места да прокараме поливни системи. Там, където липсват, използваме водоноски. Съвсем скоро ще изградим нова изцяло автоматизирана поливна система на Гребната база. Сключили сме договор и за проектирането на още шест поливни системи в междублокови пространства в районите. 
  
В това жарко лято хората работят от рано сутрин - започват в 6,30 часа. Всеки ден поливат дървета, храсти и цветя. А там, където е възможно - и тревата.
 
- Поддържате ли в добро състояние и кварталните градинки, а не само големите паркове?
 
- По същия начин, по който се поддържат и големите паркове,

полагаме грижи

и за кварталните

градинки

Стараем се много. Но гражданите трябва също да пазят. Често се натъквам на изхвърлени домашни торбички в междублоковите пространства.

- Как се справяте с поддръжката на междублоковите пространства?
 
- Тази пролет имаше интензивни валежи и тревата непрекъснато избуяваше. Работихме извънредно, но се справихме. Много хора се обръщат към нас за растителност и сами облагородяват около входовете си. Отзоваваме се на всички и им благодарим, че също допринасят Пловдив да е по-цветен, зелен и красив.
 
- При всяка по-голяма буря в Пловдив има скършени клони и затиснати коли. Много ли са сигналите за надвиснали и болни дървета?
 
-  От стотиците хиляди дървета в града няма как всички да са здрави. С всяка изминала година те остаряват и започват да създават проблеми. За да предотвратим риска от инциденти,  приоритетно извършваме санитарна резитба на стари и болни дървета – два и половина месеца тази пролет работихме извънредно в почивните дни. Натъкваме се на

съпротива

от граждани,

когато извършваме

санитарна резитба

Наскоро ходихме да окастрим, а не да режем дървета, в едно междублоково пространство и станахме обект на нападки от живеещи. Винят ни, че искаме да унищожим дърветата, а ние напротив - гледаме да ги обезопасим. Но когато при буря някой клон от болно дърво се стовари върху кола, почват да ни корят.
 
От миналата година усилено засаждаме повече дървета и по уличната регулация. По този начин се стремим да компенсираме тези, които се е наложило да отстраним.
 
- Кое е приоритет в работата ви?
 
- Да бъда винаги сред хората и да отговарям на всеки сигнал лично, така че възможно най-бързо да се реши поставеният проблем. Благодарен съм за всеки сигнал, защото така надграждаме работата. Такъв е случаят с едно занемарено междублоково пространство на бул. "Александър Стамболийски". След сигнали го изчистихме и превърнахме в хубав парк от 7-8 дка. И хората сега му се радват.
 
- Как се справяте с дефицита на работна ръка?
 
- Ако преди за работно място при нас са се борили по двама-трима души, сега имаме свободни щатове и

търсим хора

Причината за това са неатрактивните възнаграждения. По щат сме 540 души, а със сезонните работници – над 600. Гледаме всяка година да вдигаме заплатите, за да намерим по-квалифицирани кадри.
 
- Налага се понякога да сте в помощ и на огнеборците. Как действате в синхрон и при какви ситуации?
 
- Винаги сме на разположение с дежурни шофьори и водоноски.  Миналата година, когато пламна Младежкият хълм, се обадих на директора на пожарната в Пловдив комисар Георги Мангараков. Моментално изпратихме няколко цистерни с вода, които да захранват пожарните, за да не се разрасне огнената стихия. Непрекъснато бяхме в контакт и когато наскоро горя в района на Гребната база.
 
- Докъде стигна обновяването на техниката в предприятието и на колко години са най-старите ви машини?
 
- Когато дойдох в предприятието, заварих 20-годишни автовишки, които непрекъснато се разваляха. По-миналата година бяха отпуснати 1 млн. лв., с които закупихме 4 автовишки, 6 камиона, нови дробилки, косачна и резачна техника.

Новите машини

безотказно работят 

По проекта на общината обогатихме автопарка  и с току-що произведени 21 машини за 3,7 млн. лв. с ДДС.  Сред тях са още 4 автовишки, електрически самосвали, вакуумни листосъбирачи и други специализирани машини. Особено ценен при косенето е големият трактор с мулчер, който ни спестява средства, време и трудов ресурс.