Веселин Козарев: Запазваме над 90 процента от дърветата при ремонта на Голямоконарско шосе


2023-03-21 15:25:13

Над 90 процента от сегашните дървета по Голямоконарско шосе ще се  запазят при реконструкцията на пътя. Това съобщи директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев.

„За нас е важно не само да запазим дърветата, много от които са над 60-годишни чинари, но и те да не бъдат осакатени при строителните дейности. За да не се накърнява кореновата им система, предложихме и фирмата изпълнител прие тротоарите, където или в близост до които дърветата се намират, да бъдат повдигнати. Ако се наложи, и тротоарът, и велоялеята ще бъдат преместени по подходящ начин, така че чинарите да останат в зелено пространство“, коментира Козарев.

С даденото решение се е съгласила и разширена комисия с участието на  проектанта, строителни инженери, ландшафтни архитекти и експерти от дирекция „Екология“ в общината.

Първият етап от дългоочакваната пътна реконструкция обхваща източното платно на бул. „Васил Априлов“ в отсечката от бул. „Дунав“ до ул. „Георги Бенев“. С преместване на тротоара там ще бъдат запазени 30-те чинара и 3 липи. Предвижда да бъдат премахнати само няколко тополи, 1 липа и 2 малки полски ясена. Това обаче ще стане след издаване на съответните протоколи и заповеди.

Очаква се вторият етап от ремонта да продължи до сградата на бившия институт по консервна промишленост. От 9 чинара там със сигурност ще бъдат запазени 8. Деветият, който е на ъгъла и в пътна регулация, вероятно ще бъде отстранен. Но тепърва ще се търсят варианти и за неговото спасяване, защото предстоят още комисии. Има съмнения за загниване в основите на още едно от дърветата, но то допълнително ще бъде изследвано с резистографа на „Градини и паркове“.

Премахване на насаждения в разделителната ивица и в западната част на булеварда не се предвижда. По проект е предвидено по трасето да бъдат засадени над 200 нови чинара.

„Ще направим всичко възможно да запазим в добро състояние всички сегашни дървета. Ще се аргументираме и ще даваме конкретни предложения, така че отсичането на здрави дървета поне да се сведе до единични бройки“, подчерта Козарев.