Веселин Козарев внася предложение да се закупят косачки роботи за „Градини и паркове“


2023-06-14 09:29:13

300 хиляди лева от общинския бюджет да бъдат отпуснати за закупуването на 3 роботизирани косачки предлага директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев в докладна записка до кмета Здравко Димитров.

„Ако предложението ни бъде прието, рязко ще се увеличи ефективността от нашия труд. Преди около месец за първи път в Пловдив използвахме  косачка робот за обработка на тревата в зелените площи. Взехме машината под наем, за да видим какъв е ефектът. Резултатите са впечатляващи“, коментира Козарев.

За една машиносмяна косачката робот, управлявана само от един човек с дистанционно, върши работа колкото 15 души с тримери. Ефективността ѝ е като на новозакупения голям трактор с мулчер,  с който косим тревата в коритото на Марица и големите поляни в „Тракия“.  Особено практична е за междублоковите пространства, където заради големите си габарити тракторът не може да влезе.

„Само за два дни иновативната машина окоси тревата от Братската могила по целия булевард „Свобода“ до парк „Парашутна кула“, а служителите ни, които щяха да се трудят там поне седмица, прехвърлихме да обработват по-малки вътрешноквартални терени“, даде като пример Козарев.

Според него закупуването на роботизирани косачки ще е много ценна придобивка за „Градини и паркове“, тъй като периодът на интензивно косене съвпада по време с други важни дейности – засаждането на цветя и  поддръжката на чистотата на зелените площи. Същевременно се спестява и манипулацията по събиране на окосената трева, тъй като тя и малките дървесни издънки се надробяват на много ситно.

Направеното от предприятието пазарно проучване сочи, че до около 100 хил. лв. струва една мощна и с голяма ефективност косачка робот. В тази цена се включват лебедка, предназначена за по-стръмни склонове, прикачен инвентар гребло за почистване на сняг по парковите алеи през зимата, както и самата доставка на техниката.